Domov News Renault “Austral Coupe” dostane meno Rafale

Renault “Austral Coupe” dostane meno Rafale

Renault oznámil názov svojho budúceho luxusného SUV kupé. Model postavený na základe Australu dostal meno Rafale. Čo symbolizuje? 

V Renaulte majú názvy automobilov často symbolický alebo historický význam, niekedy dokonca oboje súčasne. A to je aj prípad názvu “Rafale”, ktorý odkazuje na minulosť. Jedným slovom vystihuje umiestnenie, imidž aj dizajn budúceho SUV kupé, ktoré bude už onedlho stelesňovať luxusný modelový rad značky Renault.

Jeho história siaha až do roku 1934

Na začiatku 20. storočia bola spoločnosť Renault priekopníkom vo vytváraní piestových motorov nielen pre automobily, ale aj pre vlaky (vagóny) a lietadlá. Zakladateľ spoločnosti Louis Renault bol totiž vášnivým milovníkom letectva a v roku 1933 dokončil akvizíciu francúzskeho výrobcu lietadiel Caudron. Potom vytvoril spoločnosť Caudron Renault a všetky lietadlá Caudron premenoval pomocou výrazov súvisiacich s vetrom. Z modelu C460 sa preto v roku 1934 stal Rafale (francúzsky “poryv”), z modelu C500 Simoun (“simoon”, púštny vietor), z modelu C640 Typhon (“tajfún”) a z modelu C714 Cyclone.

Prvé lietadlo Rafale v histórii, Caudron Renault C460, bolo jednomiestne pretekárske lietadlo. Bolo navrhnuté na prekonávanie rekordov a vyrobilo sa ho len niekoľko kusov. Letkyňa Hélène Boucher prekonala lietaním na modeloch Rafale niekoľko rýchlostných rekordov vrátane ženského rekordu na vzdialenosť viac ako 1 000 km, keď 11. augusta 1934 dosiahla rýchlosť 445 km/h. Zhodou okolností technocentrum spoločnosti Renault teraz sídli v Guyancourt. A práve tam sa nachádzala výcviková základňa a vzletové a pristávacie dráhy letiska Caudron Renault.

Podobu lietadla Caudron Renault Rafale navrhol Marcel Riffard. Tento letecký inžinier navrhoval pre Renault aj automobily, napríklad Nervasport a Viva Grand Sport. Posledný menovaný bol poháňaný radovým šesťvalcovým motorom. Hélène Boucher, ktorá v tom čase pracovala pre spoločnosť Renault, v reklamách ospevovala  jazdu v modeli Viva Grand Sport.

Letectvo ako F1 minulosti

Letectvo aj automobilový priemysel sú považované za priekopnícke disciplíny, ktoré sú hnacou silou pokroku a inovácií. Nový model Renault Rafale sa v súlade so svojím slávnym dedičstvom rovnakého mena usiluje o dokonalosť prostredníctvom svojho dizajnu a aerodynamiky. Jeho tvary boli navrhnuté tak, aby ho vyčlenili ako ikonické a rozhodne francúzske SUV kupé v ponuke prémiových vozidiel Renault.

“Rafale je veľmi výstižný názov, ktorý čerpá z našej histórie a zároveň dokonale evokuje umiestnenie nášho budúceho luxusného SUV kupé. Som si istá, že Rafale čaká sľubná budúcnosť spolu s ostatnými vozidlami z ponuky spoločnosti Renault,” hovorí Sylvia dos Santos, manažérka stratégie pomenovania modelov na globálnom marketingovom oddelení spoločnosti Renault a dodáva: “V 30. rokoch minulého storočia spoločnosť Caudron Renault testovala technológie v letectve, ktoré potom využila pri vývoji budúcich automobilov – podobne ako je dnes Formula 1 zdrojom technológií pre súčasné vozidlá.”

Renault Rafale sa odhalí v Paríži 18. júna 2023.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVeronika už 8 rokov používa športový Mégane R.S. ako daily car
Nasledujúci článokBrabus Mercedes-AMG EQS 53 je ešte luxusnejšia obývačka na baterky