Domov Doprava Aký je rozdiel medzi nákladnou prepravou do 3,5 t a nad 3,5...

Aký je rozdiel medzi nákladnou prepravou do 3,5 t a nad 3,5 t

Podnikanie v oblasti autodopravy sa výrazne líši pri vozidlách do 3,5 t a nad 3,5 t. Preprava tovaru do 3,5 t je minimálne z administratívneho hľadiska jednoduchšia ako kamiónová preprava. To však nie je ani zďaleka jediný rozdiel.

 

Poskytovanie prepravy vozidlom do 3,5 t

Preprava tovaru do 3,5 t, teda dodávkami s hmotnosťou nepresahujúcou 3,5 t je možné vykonávať na živnosť. Živnosť vybavíte online alebo osobne na príslušnom živnostenskom úrade. Postačí vám vodičský preukaz typu B, povinné zmluvné a prípadne aj havarijné poistenie ako pri bežnom osobnom vozidle.

Vyhnete sa aj obmedzeniam na cestách, ktoré musia rešpektovať nákladné vozidlá, ako ja zákaz jazdy počas víkendov a sviatkov v určenú dobu. Vozidlá do 3,5 t majú samozrejme obmedzenú nosnosť a veľkosť nákladného priestoru. Pokiaľ teda chcete podnikať „vo veľkom“ budete potrebovať väčšie vozidlo.

Preprava vozidlami nad 3,5 t

S vozidlami nad 3,5 t to už také jednoduché nie je. Samozrejme je potrebné vodičské oprávnenie typu C, teda pre vozidlá nad 3,5 t. Kamiónová preprava sa nedá vykonávať formou živnosti a teda si musíte založiť spoločnosť.

Aby ste získali povolenie na prevádzkovanie nákladnej cestnej dopravy je potrebné splniť viacero podmienok. Okrem založenia spoločnosti musíte doložiť aj výpis z registra trestov a prevádzkovateľ musí mať minimálny vek 21 rokov. Ďalej je potrebné preukázanie odbornej spôsobilosti a finančnej spoľahlivosti.

Určité formality sa týkajú aj samotných vozidiel. Vydokladovať musíte oprávnenie používať vozidlo napríklad kúpnou zmluvou alebo zmluvou o prenájme. Typ vozidla musí byť medzi vozidlami schválenými na daný účel. Obzvlášť si treba dať pozor pri preprave nebezpečných látok, mrazených výrobkov, potravín a pod. Okrem samotných vozidiel je potrebné mať ku každému aj náves.

Stačí si len všetko dopredu zvážiť a podľa toho sa správne rozhodnúť.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTest Honda HR-V 1.5 benzín, útle telo s obrovským vnútorným priestorom
Nasledujúci článokVykonštruovaný boj proti Dieslom? Tie najnovšie sú čistejšie než…