Domov Doprava Otvorili doposiaľ najdlhší úsek obchvatu Bratislavy D4, spája Vrakuňu s Ivankou

Otvorili doposiaľ najdlhší úsek obchvatu Bratislavy D4, spája Vrakuňu s Ivankou

11. Februára 2021, sa po finálnych obhliadkach s príslušnými úradmi a ministerstvom začal zhotoviteľ D4/R7 otvárať ďalší úsek diaľnice D4 presnejšie úsek Vrakuňa – Senecká cesta, ktorý sa otvorí ešte v ten istý deň aj pre motoristov.

Štvrtá najdlhšia slovenská diaľnica, ktorá po dokončení vytvorí vonkajší obchvat Bratislavy otvára pre verejnú komunikáciu vjazdové vetvy a priamy smer v križovatke Vrakuňa v smere od križovatky Bratislava-Východ, vjazdová vetva v križovatke Bratislava-Východ z cesty I/61 v smere od Bratislavy + vetva v smere od Senca a zjazdové vetvy v križovatke Vrakuňa z cesty II/572A. Priamy smer v križovatke Vrakuňa v smere od križovatky Podunajské Biskupice.

V mimoúrovňovej križovatke Vrakuňa sa začína nový úsek, ktorý spája diaľnicu D4 v prevádzke Bratislava (juh) – Podunajské Biskupice – Vrakuňa. Pri obci Most pri Bratislave križuje preložku cesty II/572, ďalej sa ťahá cez most nad riekou Malý Dunaj popri letisku M.R Štefánika až západne od obce Ivanka pri Dunaji (Senecká cesta)

Nový úsek sa spája aj s už otvorenou 8-kilometrovou časťou diaľničného obchvatu Bratislava (juh) – Podunajské Biskupice – Vrakuňa. Projekt bratislavského obchvatu má zahŕňať stavbu dlhých 27 kilometrov diaľničného úseku D4 medzi Račou a Jarovcami a ďalej 32 kilometrov dlhého úseku rýchlostnej cesty R7.

Diaľnica D4 v číslach

Trasa diaľnice je dlhá približne 48 kilometrov jej začiatok sa nachádza na hranici s Rakúskom pri hraničnom priechode Jarovce. Slovenská diaľnica D4 tu plynule nadväzuje na rakúsku diaľnicu A6. Čiastočne, trasa diaľnice obkolesuje Bratislavu z južnej, severnej aj západnej strany. Samotná diaľnica D4 bola prvýkrát otvorená v roku 2010. V prevádzke je aktuálne 20,1km trasy, vo výstavbe momentálne 11,9km a v pláne je ešte ďalších 16km. Výjazdov je v prevádzke 6.

Ďalšie úseky diaľnice

Mapa_dialnica_D4-bratislava

Štátna hranica Rakúsko/Slovensko

Práve tento úsek dlhý 2km bol vybudovaný ako úplne prvý a súčasťou diaľnice D4 sa stal v roku 1999. Týmto úsekom prechádza cesta E58.

Bratislava, Jarovce – Bratislava, Rača

Začiatok tohto úseku leží na diaľničnej križovatke D2 s Bratislava (Jarovce), odtiaľ pokračuje trasa južnou časťou Bratislavy. Tento úsek prechádza aj cez Rusovský most a kríži sa s D1 diaľnicou. Úsek končí v križovatke Rača, na tomto úseku sa nachádza 9 križovatiek, jedno veľké odpočívadlo v oboch smeroch a 31 mostov.

Bratislava, Rača – Bratislava, Záhorská Bystrica

Po dokončení tohto úseku s dĺžkou 12,07km bude jeho začiatok na križovatke Rača kde sa diaľnica vnorí do podzemia tunelom Karpaty, ktorého dĺžka bude 10,98km, tým pádom to bude najdlhší tunel na Slovensku. Úsek končí v križovatke Bratislava – Záhorská Bystrica, začiatok výstavby je plánovaný na rok 2025 s dokončením v roku 2030.

Bratislava, Záhorská Bystrica – Bratislava, Devínska Nová Ves

Tento úsek s dĺžkou 3km je prevádzkovaný ako rýchlostná cesta so zníženou rýchlosťou na 90 km/h v niektorých úsekoch aj na 50 km/h. Začína sa na križovatke Bratislava (Záhorská Bystrica) ďalej ku križovatke Stupava a smerom k továrni Volkswagen Slovakia pri ktorej úsek končí.

Bratislava, Devínska Nová Ves – štátna hranica Slovensko/Rakúsko

Posledný úsek diaľnice D4 s dĺžkou 3,5 km sa nachádza pred štátnou hranicou s Rakúskom. Začína sa v križovatke Bratislava (Devínska Nová Ves) mostom prekoná rieku Morava a prejde cez hraničný priechod Devínska Nová Ves do Rakúska.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.4 / 5. Počet hodnotení 14

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJbratislavskykraj.sk
Predchádzajúci článokNový Lexus LS: na svoje korene nezabudol
Nasledujúci článokTEST BMW X1 xDrive 25e trojvalcový hybrid, ktorý dokáže čítať myšlienky?!