Domov Elektromobilita Inštalovaný výkon verejných nabíjacích staníc narástol za rok o takmer 50 %

Inštalovaný výkon verejných nabíjacích staníc narástol za rok o takmer 50 %

AC nabíjačka. Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

Tempo výstavby verejných nabíjacích staníc pre elektromobily na Slovensku je pomalšie ako európsky priemer. Zodpovedá však trendom v predaji elektromobilov, ktoré u nás dosahujú najmenší podiel na celkových registráciách v celej Európskej únii, konštatuje Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA).

Pre približne 10 tisíc elektromobilov jazdiacich v súčasnosti po slovenských cestách, bolo ku koncu roka k dispozícii 1808 nabíjacích konektorov na 740 lokalitách s celkovým inštalovaným výkonom 82 082 kW. Výraznejší nárast počtu dostupných lokalít aj nabíjacích staníc očakáva Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA) v roku 2024, kedy budú do prevádzky uvedené stovky nabíjačiek vybudovaných z dvoch výziev Plánu obnovy a odolnosti zameraných na firmy a samosprávy.

80 % nabíjaní sa realizuje na súkromných nabíjačkách

Pri pohľade na medziročné porovnania je povzbudivé, že najväčší nárast evidujeme pri tých najvýkonnejších nabíjačkách – počet konektorov s výkonom nad 300 kW sa od minulého roka viac ako strojnásobil,“ konštatuje Patrik Križanský, riaditeľ SEVA. Podobne pozitívne sú aj prírastky v počte konektorov s výkonom nad 150 kW, ktoré zaznamenali nárast o 73 %. Medziročný nárast v celkovom počte dostupných verejných konektorov predstavuje 22 % a v počte lokalít 18 %. Aktuálny prehľad o verejnej nabíjacej sieti na Slovensku, v ktorom SEVA zbiera informácie od všetkých operátorov nabíjacích služieb, je dostupný na webovej stránke nabijame.sk.

SEVA štatistika graf

Sumárne informácie, ktoré na štvrťročnej báze zverejňuje SEVA, zachytávajú len počty verejných nabíjacích staníc. Je pritom potrebné zdôrazniť, že v priemere sa viac ako 80 % výkonov nabíjania realizuje na neverejných staniciach – v súkromných garážach, vo firmách, administratívnych budovách či depách. „Pre rýchlejšiu adaptáciu elektromobility by bolo veľkým prínosom, ak by sme dokázali z Plánu obnovy a odolnosti vyčleniť prostriedky aj na podporu výstavby takýchto neverejných staníc, ako je to napríklad možné v Českej republike alebo v Nemecku“, tvrdí riaditeľ SEVA.

Dočkáme sa konečne diaľničných nabíjacích hubov?

Iba tieto nabíjačky, pri ktorých nejde o čo najrýchlejšie nabitie, umožňujú niekoľkohodinové nabíjanie napríklad v noci za najvýhodnejšie tarify. Práve bežné, tzv. pomalé nabíjačky sa môžu stať súčasťou inteligentných sietí, v rámci ktorých sa cez riadené nabíjanie dajú elektromobily využiť pre podporu stability distribučnej sústavy. „Čo sa týka verejných nabíjacích staníc, očakávame v roku 2024 intenzívnejší rast. Dúfame, že sa podarí spustiť reálnu prípravu vysokorýchlostných nabíjacích „hubov“, ktoré sme sa zaviazali postaviť popri diaľniciach. Okrem toho sú spustené dve schémy z Plánu obnovy a odolnosti pre samosprávy a pre právnické osoby, do ktorých prišli desiatky žiadostí a dá sa očakávať, že celá alokovaná čiastka bude bez problémov vyčerpaná,“ hodnotí vyhliadky trhu Patrik Križanský a dodáva: „To je aj dôkaz, že takéto programy majú zmysel, pretože sa tie peniaze reálne využijú.

Z celkového počtu 1808 konektorov bolo 1322 AC nabíjačiek s výkonom do 22 kW, čo je o 25,5 % viac než v predchádzajúcom roku (1053). Nabíjačiek typu DC s výkonom aspoň 50 kW bolo 455, čo znamená 36,2 % nárast oproti 334 kusom v roku 2022. V kategórii DC nabíjačiek s výkonom aspoň 150 kW bol nárast o 73,3 %, ich počet stúpol z 86 na 149. Konektorov s výkonom 300 kW pribudlo pomerne najviac, ich počet sa zvýšil z 10 na 32, teda o 220 %. Celkový inštalovaný výkon nabíjacích konektorov dosiahol hodnotu 82 084 kW, čo predstavuje nárast o 45,9 % oproti 56 266 kW v predchádzajúcom roku.

SEVA štatistika graf
Foto: SEVA

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJSlovenská asociácia pre elektromobilitu
Predchádzajúci článokTakto bude vyzerať posledný VW Golf GTI so spaľovacím motorom
Nasledujúci článokChrysler PT Cruiser oslavuje 25 rokov