Domov Lifestyle Nissanu utiekol manažér, teraz od neho chcú 83 miliónov eur

Nissanu utiekol manažér, teraz od neho chcú 83 miliónov eur

Nissan Ghosn
Foto: Bertel Schmitt

Automobilka Nissan Motor podala civilnú žalobu na okresnom súde v Jokohame na svojho bývalého šéfa Carlosa Ghosna, ktorý utiekol do Libanonu. Požaduje od neho náhradu škody vo výške 10 miliárd jenov (83,5 milióna eur).

O strmom páde z Olympu až na samotné dno a následnom dramatickom úteku Carlosa Ghosna, jedného z najznámejších a najslávnejších automobilových manažérov na svete, z Japonska do Libanonu sme písali už začiatkom roku v článku Útek šéfa Nissanu z Japonska do Libanonu bol ako z hollywoodskeho akčného filmu.

Ak vám jeho meno nič nehovorí, tak v roku 1999 vznikla Aliancia Renault – Nissan a Ghosn sa stal šéfom Nissanu (historicky iba štvrtým „nejaponcom“, ktorý stál v čele japonskej automobilky).  V roku 2005 sa stal aj šéfom Renaultu a historicky vôbec prvým manažérom na svete, ktorý súčasne riadil dve spoločnosti, patriace do rebríčku Fortune Global 500. V roku 2016 po rozšírení aliancie Renault –  Nissan o Mitsubishi sa stal logicky šéfom aj tejto značky. Popritom aktívne pôsobil v správnych radách niekoľkých ďalších veľkých spoločností, bánk a univerzít. Dva roky bol šéfom Asociácie európskych automobilových výrobcov.

Ghosn
Carlos Ghosn v sprievode policajnej eskorty. Foto: Facebook – Support Carlos Ghosn

Jeho pád bol pomerne rýchly a strmý. Do problémov sa dostal v roku 2018, keď čelil podozreniu z rozsiahlych podvodov. Okrem nepriznania príjmy a daňových podvodov napríklad používal na súkromné účely firemné lietadlá, z peňazí firmy platil svojho právnika v Libanone alebo používal nehnuteľnosti v zahraničí bez platenia nájmu.

Nissan k týmto škodám teraz pripočítal náklady na interné vyšetrovanie a ich celkovú výšku vyčíslil na 83 miliónov eur. To je v prepočte 10 miliárd jenov, ktoré teraz od neho požaduje prostredníctvom žaloby, podanej na súde v Jokohame.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFrancúzi opäť udávajú tredy. Majú externú baterku pre elektromobily
Nasledujúci článokObjaví sa v nasledujúcich rokoch električka aj v Nitre?
Pracujem ako motoristický a technologický novinár už 17 rokov. Počas nich som spolupracoval s denníkom Národná obroda, časopisom Brejk, portálom Autoserver a najdlhšie, vyše 14 rokov, s týždenníkom Plus 7 dní. Zároveň som prispieval do niekoľkých odborných médií a som členom slovenskej poroty Auta roku. V oblasti automotive ma zaujímajú hlavne nové technológie a ekonomické trendy.