V marci tohto roka sa na ženevskom autosalóne oficiálne predstavil koncept od nemeckej značky BMW – Vision Dynamics. V podstate sa model i4 stane elektrickým bratom radu 4 Gran Coupe a bude sa vyrábať v Mníchove. Čo hovoríte na dizajn budúcnosti?

Výrobná verzia štúdie, ktorá predpovedá model BMW i4, má už v roku 2021 vyplniť medzeru v portfóliu mníchovskej značky medzi elektro-modelmi i3 a i8. Doteraz boli tieto samostatné modely odlišné od čohokoľvek iného zo zostavy BMW – pomohla tomu ich unikátna konštrukcia a použité materiály. Za spomenutie určite stojí aj použitie uhlíkových vlákien, ktorých rozvoj do väčšej výroby je veľmi ťažký.

Najnovšia platforma CLAR od spoločnosti BMW je modulárnou architektúrou. Navrhnutá je tak, aby spĺňala potreby trhu a aby bola vybavená celou škálou agregátov – benzínové, dieselové, hybridné, plug-in hybridné a samozrejme čisto elektrické pohonné jednotky.

„Už máme viac ako 300 000 elektrických vozidiel a plug-in hybridov na ceste,“ informoval Harald Kruger. „V roku 2019 uvedieme aj verziu Mini Electric. V roku 2020 príde BMW iX3. Potom v roku 2021 začneme BMW iNEXT a i4, takže budeme mať 5 základných vozidiel na zemi. To zdôrazňuje náš silný záväzok k budúcej mobilite.“

Model i4 bude primárne zameraný ako konkurent pre Tesla model 3 a model S. BMW predpovedá, že štýlové štvordverové elektrické vozidlo by s dojazdom malo byť na úrovni približne 600 kilometrov. Taktiež sa očakáva, že iNEXT bude jednoznačne „na vrchole“.

BMW nasadí technológiu batérií pre modely i4 a i8 naplno v modeli i4. Tým chce dosiahnuť konkurenčný dosah pre vyššie spomínanú Teslu. Predsa len, 300 km teraz predstavuje pre i3 minimum, ktoré sa dá ponúknuť.

BMW i4 svojim extravagantným dizajnom oko diváka určite zaujme. Či pozitívne alebo negatívne, to už nechám na vás. Spoločnosť verí, že každý model by mal mať svoju osobitú konštrukčnú architektúru a na mieru prispôsobené technológie. Uvidíme teda, ako bude auto budúcnosti vyzerať v reálnej výrobe. Jednoznačné však je, že o pár rokov budeme vídať oveľa viac atypických vozidiel ako teraz…

Zdroje: motor1 | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKúpili by ste chrobáka za 1 milión dolárov?
Nasledujúci článokPorsche Panamera GTS – dostupné aj ako superrýchle rodinné kombi