Budúcoročný model Taycan od nemeckej automobilky Porsche nechá vodičom na „dojazd“ 400 kilometrov po menej ako 20-minútovom dobíjaní. Je toto budúcnosť ekologickejšieho sveta?

Nový systém napájania elektrickej siete s výkonom 800 voltov už po štyroch minútach nabíjania dokáže Porsche Taycan nabiť na 100 kilometrov jazdy. Informoval o tom v rozhovore generálny riaditeľ spoločnosti Oliver Blume.

Ďalšia generácia technológie batérií by pri tejto rýchlosti vývoja mala byť dostupná za desať rokov. Najväčším lákadlom bude dosah. Nová batéria v modeli Taycan by mala totižto zdvojnásobiť dojazd na približne 1000 kilometrov a čas nabíjania by sa mal rok od roku skracovať.

Spoločnosť sa spojila s ďalšími veľkými menami v automobilovom priemysle – BMW, Daimler, Ford a Audi. Spojenie týchto firiem by malo vytvoriť dostatočne rozľahlú infraštruktúru, ktorá umožní rýchle dobíjanie elektricky poháňaných vozidiel po celej Európe.

Tak ako každá iná automobilka, aj Porsche čelí veľkému tlaku Tesly a zároveň aj vládnych iniciatív, aby sa z výroby vyradili spaľovacie motory v prospech elektrických vozidiel. Blume povedal, že pre Elona Muska, šéfa Tesly, má veľkú úctu k jeho novo vytvorenému segmentu v rámci odvetia.

Michael Kiefer, riaditeľ vysokonapäťových systémov Porsche Engineering taktiež uviedol, že majú aj dve rôzne verzie nabíjacích staníc. „Máme dve rôzne varianty – nabíjací park a nabíjací box. Park bude určený pre miesta väčšou možnosťou priestoru, v ktorom sa dá očakávať veľmi vysoký dopyt po dobíjaní 24 hodín denne 7 dní v týždni. S malou kompaktnou stanicou je však možné nabíjať park, napríklad v rezidenčnej štvrti. Pre všetky oblasti s extrémnymi priestorovými obmedzeniami je náš druhý variant – ChargeBox s integrovanou batériou. Môže byť pripojený k normálnej sieti nízkeho napätia a umožňuje rýchle nabíjanie napriek svojim kompaktným priestorom.“

Všetkým je nám jasné, že doba dvanásťvalcových burácajúcich motorov pod kapotou sa blíži ku koncu. Porsche to vie tiež veľmi dobre, keďže približne polovica novo predaných vozidiel bude do roku 2025 hybridná alebo plne elektrická. Našťastie pre nás, svoj model 911 bude ponúkať so spaľovacím motorom tak dlho, ako sa len bude dať.

Aj nová 911 bude obsahovať motor s poriadnym objemom a hlučným výkonom. Pri prechode na hybridnú silu to bude mať jednoduchšie, keďže tento motor bude už navrhnutý dopredu na takúto „prestavbu“.

Zdroje: bloomberg | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFaceliftovaný Passat bol nafotený takmer úplne bez maskovania!
Nasledujúci článokPozrite sa na 5 najzaujímavejších klonov úspešného modelu Mazda MX-5!