Ak čo i len tušíte, kde by sa toto letisko mohlo nachádzať, tak Vám gratulujem. Obyvatelia v okolí Nového Mesta nad Váhom určite vedia o čom hovorím, ale mnoho Slovákov netuší, čo za letisko má „doma“.

Jedná sa o 3,2 kilometrový úsek diaľnice od odbočky Lúky až po odpočívadlo Hárdok pri Novom Meste nad Váhom. V strede komunikácie nie je klasická zeleň a železné zvodidlá, ale betónové bloky, ktoré sa dajú premiestniť behom niekoľkých hodín.

Okrem toho sa jedná o naozaj rovnú cestu, na ktorej nenájdete pre pristávajúce lietadlo žiadne prekážky. Hovorím hlavne o zákrutách, elektrickom vedení a mostoch. Ešte aj odpočívadlá popri tomto úseku sú rozmermi také veľké, že v prípade núdze tu lietadlo môže pohodlne „zaparkovať“.

Pôvodne bolo letisko, respektíve tento diaľničný úsek postavený s predstavou, že ak by náhodou prišla naša armáda do núdzového stavu, tak behom pár hodín vedia využiť tieto tri kilometre a odpočívadlá ako záložné letisko. To bolo ale v roku 1998, a dnes už nám žiadny takýto scenár nehrozí. Asi.

Takéto riešenie už ale stratilo svoj sekundárny význam, keďže naša armáda má aktuálne iba niekoľko lietadiel a stíhačiek. A aj tie sa kúpili za tak nehorázne peniaze, že s nimi zrejme na takomto letisku nikto pristávať nebude. Vlastne by bolo možno najlepšie, keby sa táto rolovacia dráha nikdy nemusela použiť.

Ak si ale myslíte, že niečo takéto je v Európe raritou, mýlite sa. Ešte počas Československa armáda testovala v roku 1980 pristávanie stíhačiek MIG-23 na diaľnici pri obci Měřín. 5 rokov po tom ešte na tom istom mieste pristávali aj bojové lietadla SU-25.

V Európe boli hlavnými staviteľmi takýchto ciest Nemci. Projekty provizórnych letísk začali doťahovať už v II. svetovej vojne. Malo to ale svoj dôvod – veľmi časté útoky spojeneckých vojsk a bombardovanie leteckých základní nemeckej armády. To bola totižto ešte počas vojny hlavná stratégia – oslabiť úhlavného nepriateľa zničením leteckých a námorných základní. 

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKIA oficiálne predstavila jej najväčšie osemmiestne SUV Telluride!
Nasledujúci článokKoľko stojí oficiálne najdrahší Mustang Shelby predaný v aukcii?