Tesla Model 3 bolo jedno z najočakávanejších áut, ktoré sa v roku 2017 dočkalo svojej oficiálnej produkcie. Dvy roky od prelomového okamihu, tu máme ďalší významný míľnik v automobilových dejinách. Elon Musk totiž 14.3.2019 oficiálne svetu ukázal Model Y, ktorý sa podľa jeho slov stane predajným trhákom. 

Dalo by sa povedať, že Model Y skompletizoval základnú produktovú líniu Tesly, ktorá nesie úsmevné označenie S3XY. Už s príchodom Modelu 3 sa vo svete elektromobilov rozpútala akási revolúcia, nakoľko sa jednalo o prvý plnohodnotný elektromobil, ktorý disponoval vysokou výbavou za nízku cenu. Podobnú filozofiu bude presadzovať aj nové Y, ktoré bude podľa predpokladov obľúbenejšie hlavne preto, že sa bude jednať o SUV.

Model Y Unveil

Počas približne 35 minút dlhej prezentácie Elon Musk zabehol kúsok do histórie a taktiež načrtol aj plány automobilky Tesla. Okrem toho bol na prezentácie k videniu každý jeden model, ktorý Tesla kedy vyrobila. Mali sme možnosť zazrieť prvú generáciu Roadsteru, ale taktiež aj ťahač Semi, ktorý má kompletne prekopať sféru výkonných ťahačov. Poďme však späť k samotnej novinke.

Interiér

Model Y sa interiérom vo výraznej miere odvoláva na Model 3. Dalo by sa povedať, že ich interiéry sú totožné. Centrom je obrovský 15-palcový displej, ktorým sa dajú ovládať takmer všetky funkcie vozidla. Inak sa interiér nesie v extrémne minimalistickom štýle, čo vôbec nie je na škodu. Zásadným rozdielom oproti Modelu 3 je, že novinka bude dostupná aj s tretím radom sedadiel, rovnako ako je to pri väčšom Model X. Čo sa týka výbavy, tak samozrejmosťou bude možnosť konfigurácie autopilota, ktorý autu dodá niekoľko kamerových senzorov po celom obvode a taktiež aj celkovo 12 ultrazvukových senzorov, ktoré budú okrem iného slúžiť na detekciu okolitých vozidiel, tak ako je tomu pri ostatných modeloch značky.

Výkon za super cenu

Čo sa týka pohonu, je jasné, že sa jedná o 100%-ný elektromobil. Jeho dojazd Tesla udáva od 370 kilometrov pri základnej verzii s pohonom jednej nápravy až po 480 kilometrov, ktoré dosiahne taktiež vďaka jednému elektromotoru. Okrem toho bude možné do vozidla konfigurovať aj pohon všetkých kolies AWD, kde je udávaný dojazd na úrovni 450 kilometrov. Štvorkolka by mala dosahovať maximálnu rýchlosť 217 km/h a zrýchlenie by malo byť na úrovni 4,8 sekundy. Ak by ste chceli siahnuť po verzii Performance tak sa môžete tešiť na rovnaký dojazd, no maximálku na úrovni 241 kilometrov za hodinu a zrýchlenie slušných 3,5 sekundy. Všetky prevedenia okrem najslabšieho by sa na trhu mali objaviť na jeseň roku 2020. V prípade najslabšej verzie sa skloňuje jar 2021.

Azda najzaujímavejšou informáciou bude cena Modelu Y. Základná čiastka, za ktorú dostanete slušne vybavený elektromobil bude 39 tisíc dolárov, čo v prepočte vychádza na približne 34 400€. Naopak za najsilnejšiu verziu Performance zaplatíte 60 tisíc dolárov, čo je pri aktuálnom kurzovom prevode niečo pod 53 tisíc eur.

Zdroj: Tesla

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPRVÁ JAZDA: Mazda 3 Skyactiv-G122
Nasledujúci článokBude Koenigsegg Jesko rýchlejší ako Bugatti Chiron?
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.