Najväčšou výzvou v súčasnom svete automobilizmu je určite autonómna jazda vozidiel. Všetky automobilky sa snažia do svojich áut nasadzovať najmodernejšie technológie, ktoré majú za úlohu ochrániť posádku vodiča a taktiež aj ostatných účastníkov premávky. Jedným z podobných systémov sa najnovšie pochválila americká Tesla, ktorá dlhodobo patrí medzi priekopníkov v oblasti autonómnej jazdy.

Nový systém nesie označenie Full Self-Driving Suite a ako už názov napovedá, bude sa jednať o takmer plnohodnotného autopilota. Samozrejme, že novinka nie je aktuálne ešte dostupná, no ako uvádzajú niektoré zdroje, prvé vozidlá schopné autonómnej jazdy na 3. alebo 4. úrovni by Tesla mohla začať vyrábať už koncom tohto roka. V súčasnosti je k dispozícii autopilot, ktorý dokáže reagovať na zmeny v premávke a riadiť za použitia radarov či čiar na ceste. Nový systém, ale zabezpečí, že vozidlá budú schopné zastaviť na semaforoch či stopkách bez nutnosti zásahu vodiča. 

Full Self-Driving

Síce sa jedná na prvý pohľad len o “kozmetickú” úpravu a mnoho z Vás bude určite argumentovať, že podobné veci zvládne Tesla aj dnes. Istým spôsobom je to pravda. Treba poznamenať, že v prípade zastavenia na semafore alebo stopke, vozidlo potrebuje pred sebou ďalšie auto, podľa ktorého sa riadi. Po novom to však už bude môcť byť kompletne bez nutnosti prispôsobenia jazdy inému účastníkovi premávky. Tesla tak urobí obrovský krok smerom k plnohodnotnej autonómnej jazde, nakoľko zastavenie v podobných situáciách je ťažiskovým bodom. Na videu vyššie môžete vidieť zábery z testovacej trasy v Palo Alto. Ako je zrejmé, zásah vodiča bol len minimálny.

Fungovanie autonómnej jazdy 3. alebo 4. úrovne bude zabezpečené vďaka špeciálne vyvinutému počítaču, ktorý bude umiestnený v každej novej Tesle od konca roka. Pomocou neho bude senzorika schopná vyhodnotiť až 2300 obrázkov za sekundu, čo je oproti aktuálnym 110 obrovský nárast. Zlepší sa tak celkové povedomie vozidla o okolí a aj schopnosť predvídania rôznych krízových situácií. Z hardvérovej špecifikácie vyplýva, že novinka bude komunikovať prostredníctvom ôsmych kamier, dvanástich ultrazvukových senzorov či radarového systému. Ten bude monitorovať kompletné okolie vozidla. Presné ceny ani dostupnosť novinky zatiaľ známa nie je, no ako poznáme Elona Muska, určite to na seba nenechá dlho čakať.

Zdroj: Twitter

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVIDEO Nová Honda Civic Type R sa odhaľuje na Nürburgringu
Nasledujúci článokŠkoda odhalila príchod a dojazd hybridného modelu Superb PHEV
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.