Domov AUTOSALÓN FRANKFURT Opel Corsa-e bude prvým elektrickým rally špeciálom

Opel Corsa-e bude prvým elektrickým rally špeciálom

Zdroj: opel.com

Motoršport čaká v blízkej budúcnosti veľká evolúcia. Začína sa v ňom totiž rozrastať elektrický pohon. Formulu E už zopár rokov poznáme. V Rally je však zelená šťava úplnou novinkou, a to vďaka značke Opel. Kompaktná Corse-e sa už čoskoro bude potichu preháňať lesnými traťami.

Nemecká automobilka Opel bude nielen vyrábať prvý rally elektromobil, ale v spolupráci s autoklubom ADAC aj organizovať úvodný pohár. ADAC Opel e-Rally Cup by mal prvú sériu odštartovať už budúci rok. Cieľová skupina sú, tak ako v pôvodnom šampionáte, mladí jazdci. No vítané sú samozrejme všetky vekové kategórie. Výrobca tiež uvádza, že špeciálna Corsa-e nahradí na bojisku menší Adam. Na začiatok Opel plánuje postaviť celkovo 15 kusov, ktorých cena by mala byť výrazne pod 50 tisíc eur.

Na rozdiel od mnohých iných pretekárskych špeciálov zdieľa hatchback s klasickou cestnou Corsou-e viacero komponentov. Patrí medzi ne napríklad aj ten najdôležitejší – motor. Srdce automobilu má teda rovnako, ako v prípade sériového vyhotovenia, pod kapotou silu 100 kW (136 konských síl) a 260 Nm. Elektromotor s 50 kWh batériou uloženou na podlahe ženie auto dopredu prostredníctvom prednej nápravy. Preniesť výkon na cestu mu pomáha diferenciál Torsen. A ako ste si zrejme aj sami domysleli ,”začiatočnícky” rally nástroj nie je bleskovo rýchly. Z nuly na sto vystrelí za 8,1 sekundy. Prihliadnuc však na podmienky, v akých sa takéto preteky konajú, to určite nezaujímavé nebude. Mnohým fanúšikom ale bude rámus spaľovacích motorov chýbať.

Dravá Corsa-e má ale samozrejme viac jedinečných dielov ako tých pôvodných. Sú nimi napríklad úplne nové nárazníky, ktoré môžu predpovedať príchod cestného hot-hatchu. Karoséria súťažného vozu tiež pôsobí o čosi širšie. Chýbať nemôžu ani originálne 17-palcové disky a polepy v pretekárskom štýle. Elektrický rally špeciál sa po prvýkrát ukáže na autosalóne vo Frankfurte, ktorý sa koná od 12. do 22. septembra. Opel by tam mal mať celkovo 4 svetové premiéry – Corsa, Astra, Grandland X PHEV a Corsa-e Rally.

Opel chystá elektrifikáciu vo veľkom, Corsa-e a Grandland X

Zdroj: Opel | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPRVÁ JAZDA: Škoda Kamiq uzatvára SUV ofenzívu značky. Vyskúšali sme ju!
Nasledujúci článokPorsche odhalilo interiér modelu Taycan, čo prinesie?