Bezpečnosť v týchto mesiacoch je pre nás taká dôležitá, že prezúvanie pneumatík nedokladáme na poslednú chvíľu. Ak ste mali doteraz o Slovensku zlú mienku, vedzte, že 86 % motoristov sa chce cítiť bezpečne.

Prvý sneh môže prekvapiť nejedného z nás. Práve posledný mesiac sa zdá, že počasie si robí z ľudí dobrý deň. V jeden týždeň ráno mrzne a musíte vyťahovať škrabku, na ten ďalší už praží slnko a vonku je príjemných 18 stupňov. Čo na to ale hovorí reč pneumatík?

snow car vehicle weather yellow racing colorsplash land vehicle auto racing

Spoločnosť Continental nedávno zverejnila výsledky prieskumu, v ktorom sa snažila zistiť, či ako národ obstojíme. A výsledky sú podľa mňa skvelé. Až 60 % Slovákov totižto prezúva na zimné oveľa skôr, než sa vyskytne na vozovke súvislá vrstva ľadu. Podľa počasia sa orientuje iba 28 %.

Jazdenie na nevhodnej pneumatike na zasneženej alebo zľadovatenej vozovke je veľmi nebezpečné. Aj toto si obyvatelia Slovenska uvedomujú a predchádzajú kolíznym situáciám. Treba si aj uvedomiť fakt, že pri rýchlosti 50 km/hod je brzdná dráha zimných pneumatík o 31 metrov kratšia ako pri letných pneumatikách.

Pneumatický, Schod, Auto, Autá, Športové Autá, Cesty

Nepísané pravidlo vraví, že by sa auto malo prezuť, keď priemerná denná teplota klesne pod 7 stupňov Celzia. Na Slovensku zákon nestanovuje presný dátum ako v Rakúsku, kedy treba bezpodmienečne prezuť na zimné pneumatiky.

Paragraf 38 odsek 1 zákona 8/2009 Z. z.o cestnej premávke hovorí: “Ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič motorového vozidla kategórie M1 a N1 môže také vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak je toto vozidlo na všetkých nápravách vybavené pneumatikami na jazdu na snehu označené horským symbolom alebo pneumatikami s označením „M+S“, „M.S“ alebo „M&S“;…, v čase od 15. novembra do 31. marca.”

snow winter road traffic street car wheel automobile driving transportation transport repair red vehicle drive weather broken metal auto speed season tire crash bumper danger safety blizzard collision accident body wreck damage loss dangerous emergency injury car crash insurance car wreck car accident smash dent auto accident winter storm

Odkladať neodkladné sa nevypláca. Treba pochopiť, že pneumatiky sú jediná vec, ktorá vás spája s vozovkou. Preto ak sú v zlom stave alebo majú nevhodný dezén, ohrozujete nielen svoje zdravie, ale aj životy iných účastníkov cestnej premávky. Auto by ste mali nechať obuté až do konca marca.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMaťo Homola ukončil náročnú sezónu 2019 medailou
Nasledujúci článokTest Hyundai Tucson N-Line 2,0 CRDi – byť iným a vedieť si vybrať