startstop

Volkswagen si pripravil pre Slovensko ďalšiu veľkú investíciu

Nemecký koncern Volkswagen v posledných mesiacoch aktívne rozširuje výrobu takmer vo všetkých svojich závodoch. Najnovšie investície budú určené pre slovenskú továreň VW v Martine. Bude sa jednať predovšetkým o rozšírenie výroby z hľadiska elektromobility a Slovensku to prinesie otvorenie nový pracovných miest.

Slovenský zástupca koncernu Volkswagen si pripravil investíciu vo výške 35 miliónov Euro, ktorá bude určená pre výrobný závod v Martine. Konkrétne sa má jednať o rozšírenie výrobných kapacít pre potreby elektromobility na nasledujúce obdobie. Koncern už v súvislosti s plánovanou investíciou požiadal vládu o daňové úľavy vo výške 5,04 milióna Euro. Okrem rozšírenia výroby budú v martinskej fabrike do výroby nasadené aj úplne nové technológie. V tamojšom závode Volkswagen aktuálne zamestnáva približne 800 ľudí, ktorí sa starajú o výrobu komponentov pre podvozky a prevodovky.

Podľa viacerých informácií z ministerstva hospodárstva, Volkswagen presunie do nových výrobných priestorov približne 162 pracovníkov a otvorí 18 nových pracovných miest. Aktuálna miera nezamestnanosti v tamojšom regióne patrí dlhodobo k najnižším na celom Slovensku. Šéf martinskej prevádzky Volkswagen sa nechal počuť, že presun výroby nového diferenciálu do tamojších priestorov je výrazným krokom vpred a zároveň dôkazom toho, že martinský závod je pre Volkswagen stále veľmi dôležitým.

Zdroj: Volkswagen

Investície sa pritom v nedávnej minulosti nedotkli len továrne v Martine. Len pred nedávnom Volkswagen spustil výrobu plne elektrického modelu Škoda CITIGOe iV v Devínskej Novej Vsi. Okrem toho sa ešte v priebehu tohto roka plánuje presun výroby Škoda Karoq taktiež do bratislavských priestorov. Už dlhšie sa povráva o tom, že okrem viacerých modelov SUV či malých mestských áut, by sa v Bratislave v budúcnosti mohol začať montovať aj nový Passat spolu so Superbom. V tomto prípade sa však jedná len o dohady širšej verejnosti, nakoľko výrobné kapacity v Českej republike a v Nemecku už pomaly dosahujú svoje maximálne hodnoty. Slovensko si týmto upevňuje pozíciu svetového lídra v počte vyrobených áut na jedného človeka. V súčasnosti u nás dochádza k výrobe viacerých automobilov značiek spadajúcich pod Volkswagen, Kia, Jaguar – Land Rover či PSA.

Zdroj: auto.cz

Exit mobile version