Domov News Automobilky zastavujú výrobu v celej Európe, prerušuje ju PSA, aj bratislavský VW

Automobilky zastavujú výrobu v celej Európe, prerušuje ju PSA, aj bratislavský VW

koronavírus

Na Slovensku sa zatiaľ zastavuje práca v Trnave a Bratislave, v čase písania tohto materiálu výroba pokračovala v Nitre aj v Žiline.

Automobilka PSA pre nový koronavírus preruší výrobu vo všetkých európskych závodoch. Francúzsky koncern v pondelok uviedol, že minimálne do 27. marca zatvorí všetky európske závody pre šírenie nového koronavírusu. Týka sa to aj toho slovenského. Spoločnosť PSA preruší výrobu vo svojom závode v Trnave vo štvrtok (19. 3.).

„Sú tri dôvody, pre ktoré automobilka pristupuje k tomuto kroku. Prvým je výskyt ochorenia COVID-19 a naša snaha chrániť zamestnancov, druhým dôvodom je fakt, že nastávajú komplikácie s dodávkami dielov a tretím, že začíname cítiť ako skupina pokles dopytu na automobilovom trhu,“ uviedol hovorca spoločnosti.

Výrobu utlmuje aj bratislavský VW.

Automobilová skupina Fiat Chrysler Automobiles (FCA) taktiež v pondelok vyhlásila, že vo väčšine svojich závodov v Európe zastaví výrobu do 27. marca v dôsledku krízy spôsobenej koronavírusom. Koncern spresnil, že výroba v talianskych závodoch značiek Fiat a Maserati v Melfi, Pomigliane, Cassine, Mirafiori, Grugliascu a Modene sa na dva týždne zastaví. Zatvoria sa aj srbské továrne v Kragujevaci a v poľskom meste Tychy.

Krok FCA nasleduje po podobnom rozhodnutí Ferrari, ktoré v sobotu (14. 3.) oznámilo, že v reakcii na pandémiu uzavrelo svoje dva závody do 27. marca, pričom to odôvodnilo nedostatkom komponentov.

Divízia Volkswagenu SEAT taktiež zastavuje produkciu vo svojom závode Martorell neďaleko Barcelony. Dôvodom sú logistické problémy, dobu  odstávky nespresnil.

A ako je to na Slovensku? O PSA sme už písali vyššie, výroba v Trnave sa zastavuje. Volkswagen Slovakia sa v koordinácii s koncernom pripravuje na prerušenie výroby do odvolania. Rozhodnutie sa týka všetkých troch závodov spoločnosti – v Bratislave, Martine a Stupave

Spoločnosť Jaguar Land Rover vo svojom závode v nitrianskom priemyselnom parku začala v pondelok distribuovať svojim zamestnancom ochranné rúška, v čase písania tohto materiálu o prerušení výroby rozhodnuté nebolo, rovnako na tom bola aj žilinská Kia.

Koronavírus môže spôsobiť globálnu automobilovú krízu

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKončí vám STK-čka? Na kontrolu sa teraz nedostanete, pokuta ale nehrozí
Nasledujúci článokŠkoda Rapid 2. generácie: Nový motor, vzhľad a dostupnosť len v Číne.
Pracujem ako motoristický a technologický novinár už 17 rokov. Počas nich som spolupracoval s denníkom Národná obroda, časopisom Brejk, portálom Autoserver a najdlhšie, vyše 14 rokov, s týždenníkom Plus 7 dní. Zároveň som prispieval do niekoľkých odborných médií a som členom slovenskej poroty Auta roku. V oblasti automotive ma zaujímajú hlavne nové technológie a ekonomické trendy.