Domov News Je to oficiálne nová LADA Niva príde už v roku 2024. Využije...

Je to oficiálne nová LADA Niva príde už v roku 2024. Využije techniku od Dacie

AvtoVaz potvrdil novú generáciu legendy. Nová LADA Niva dorazí do troch rokov a predávať sa bude aj u nás v Európe. Dokáže byť tak úspešná ako jej predchodca? 

Správ o nástupcovi legendy LADA Niva bolo nespočetné množstvo. Tá pôvodná je tu s nami už od roku 1978 a už by to chcelo zmenu. Aj keď už prešla menšími zmenami, stále je to auto podľa pôvodného návrhu. Spoznali sme aj civilnejšiu verziu LADA Niva Travel, na ktorej spolupracoval Chevrolet. Oba modely má nahradiť nová generácia.

LADA Niva
Skôr, ako bolo v pláne.

Ruský AvtoVaz celý proces urýchlil. Pôvodne sa šéf automobilky LADA, Nicolas Maure nechal počuť, že nový model by mohol svetlo sveta uzrieť v roku 2026. To už však neplatí. Podľa najnovších informácií by to malo byť ešte o dva roky skôr, teda koncom roka 2024. Uvidíme teda či všetko pôjde podľa plánov a novú LADU Nivu spoznáme už o dva roky skôr.

LADA Niva
Dve verzie.

Na novinke tento krát nebude spolupracovať americký Chevrolet. Nový model bude teraz vychádzať zo spolupráce so značkou Dacia a zamieriť má do B-SUV segmentu. Okrem toho AvtoVaz potvrdil aj dve karosárske varianty. Okrem klasickej, krátkej verzie, síce s piatimi dverami, príde aj predĺžená verzia. Tá svojim novým majiteľom ponúkne až 7-miestny interiér. Pracovný názov predĺženej verzie je zatiaľ Niva Grand, ktorá bude mať zdieľaný základ s chystanou Daciou Bigster. Očakáva sa však, že táto verzia dorazí s odstupom približne dvoch rokov. Obe varianty stoja na platforme CMF-B pochádzajúcej z koncernu Renault-Nissan, ktorú bude zdieľať taktiež s novou generáciou Dacie Duster. Novinka si však má zachovať svoju tvár drsného Off-roadu, takže hádam neprídeme o redukčnú prevodovku a ani o uzamykateľný diferenciál.

LADA Niva
LADA Niva Travel
Príde aj do Európy.

Nová generácia sa opäť vráti do Európy, aj keď len na vybrané trhy. Podľa starších vyjadrení šéfa Renaultu, Luca de Mea, sa nová Niva bude predávať napríklad vo Švajčiarsku a iných krajín alpských regiónov. Očakáva sa oveľa viac spolupráce s rumunskou Daciou. Táto spolupráca nám prinesie ďalšie modely. Okrem klasickej Nivy a Nivy Grand sa počíta ešte s dvoma ďalšími modelmi v B segmente.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPolicajti dostanú do rúk 184 nových Mustangov Mach-E v hodnote vyše 10 miliónov eur. Slúžiť budú najmä
Nasledujúci článokToto sú tie najbezpečnejšie autá podľa Euro NCAP za rok 2021. Škoda predbehla aj prémiu