Domov News Chcete vedieť ako sa vyrába Porsche 911 GT3? Pozrite si časozberné video

Chcete vedieť ako sa vyrába Porsche 911 GT3? Pozrite si časozberné video

Porsche

Porsche vôbec po prvý raz nechalo nahliadnuť pod pokrievku a časozberným videom nám ukazuje, ako sa vyrába 911 GT3.

Počas 2-dňovej montáže sa auta dotkne viac ako 1500 párov rúk. Porsche však v posledných rokoch výrazne viac kladie dôraz na farebné prevedenia jednotlivých svojich modelov. Dokáže tiež splniť takmer každé prianie zákazníka, ktoré je uskutočniteľné.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Kj9z9qxe0Co]

Paint to Sample

Výber farby zohráva veľkú úlohu pri individualizácii auta. S cieľom uspokojiť rastúci dopyt a zjednodušiť proces pre zákazníkov bol koncom roka 2021 aktualizovaný populárny program Porsche s názvom Paint to Sample. Tento program sa realizuje prostredníctvom Porsche Exclusive Manufaktur, ktorej kapacita musela byť dôsledkom toho výrazne rozšírená. Je to tiež dlhodobá investícia Porsche do odhodlania značky postaviť auto snov pre každého. Keď máte auto postavené špeciálne vášmu vkusu, je väčšia šanca, že mu zostanete verný, resp. budete verný značke, ktorá vám vaše vysnívané auto postavila. Vrátane štandardnej ponuky každého modelového radu je teraz v aktuálnom katalógu k dispozícii viac ako 160 vopred schválených možností lakovania.

V závode v Zuffenhausene, kde sa montujú 911, 718 a Taycan, zvýšili kapacitu vyrobených áut z 5 na 20 denne.

Proces lakovania karosérie

Pred 117-stupňovou montážou strávi podvozok Porsche 911 viac ako jeden deň prípravou v karosárni a lakovni. Jednou z výziev pri lakovaní vozidiel a vývoji lakov je práca s materiálovým mixom základných komponentov. Karoséria vozidla už pozostáva z niekoľkých rôznych oceľových a hliníkových materiálov a môže obsahovať aj uhlíkové vlákna alebo polypropylén. Šarže farieb musia vyhovovať všetkým vonkajším prvkom rovnako a musia mať rovnakú farbu.

Pred vstupom do lakovne je karoséria odmastená, fosfátovaná a podrobená elektrochemickému procesu, ktorý sa používa hlavne na ochranu proti korózii. Počas procesu lakovania sa základný skelet karosérie ponorí do misy, ktorá sa naplní elektroforetickou ponornou farbou a deionizovanou vodou a tam sa otáča okolo vlastnej osi.

Odtiaľ sa na karosériu a ostatné panely nanáša základný náter a číry náter so štandardnou farbou s použitím približne 4 litrov kvapaliny. Základné nátery sa vyberajú na základe konečnej farby; svetlé farby vyžadujú svetlé základné farby, tmavé farby potrebujú tmavý základný náter. Základný náter je farebná vrstva, ktorá dodáva požadovaný odtieň a má hrúbku len do 30 mikrometrov. Len kvôli predstave, štandardný kus papiera do tlačiarne má hrúbku okolo 100 mikrometrov.

Porsche Cayman a Boxster od roku 2025 už iba ako elektromobily.

Posledná vrstva, číry lak, je najhrubšia a je nastriekaná v hrúbke 30 až 50 mikrometrov. Nalakované auto sa potom suší pri maximálnej teplote 200˚Celzia viac ako dve a pol hodiny. Štandardné, metalické a špeciálne farby sú vopred definované pre každý modelový rad v sérii a v niektorých prípadoch dokonca pre každý derivát modelu pre každý modelový rok. Množstvo ponúkaných farieb je obmedzené počtom skladovacích nádrží a liniek prívodu farieb v rámci lakovní vo výrobných závodoch. Z tohto dôvodu nie je možné z čisto technického hľadiska pre 911 ponúknuť viac ako 17 štandardných farieb exteriéru.

Autorom novej farby môže byť každý

S programom Paint to Sample je však z výroby k dispozícii viac ako 100 dodatočných vopred schválených farieb nad rámec štandardnej ponuky. Taycan, Cayenne, Panamera a Macan majú k dispozícii ešte viac ako 50 ďalších možností. Nové odtiene môžu byť pridané tiež prostredníctvom programu Paint to Sample Plus. To v prípade, ak chce zákazník ísť ešte o krok ďalej. Porsche dokáže vyhovieť takmer každej požiadavke, ale každý odtieň farby musí prejsť prísnym testom uskutočniteľnosti.

Program Paint to Sample Plus je v súčasnosti k dispozícii iba na vozidlách vyrábaných v Zuffenhausene – teda na 911, 718 a Taycan. Samotný vývoj farby trvá najmenej päť mesiacov. Paint to Sample Plus ponúka zákazníkom možnosť natrvalo pridať ďalšiu farbu do škály farieb Porsche. Za tvorcov novej farby sa môžu považovať všetci zákazníci, ktorí po prvýkrát požadujú farbu a zaplatia si dodatočnú cenu za vývoj farby. Zákazník a farba sú zaznamenané v databáze farieb Porsche a farba sa čo najrýchlejšie pridá k vopred schváleným možnostiam v programe Paint to Sample, aby si aj ostatní mohli objednať novovytvorenú farbu laku.

Porsche

Porsche Exclusive Manufaktur

Zákazníci si môžu špecifikovať svoju vytúženú farbu prostredníctvom svojho predajcu Porsche. V budúcnosti bude možné v Porsche Car Configurator vizualizovať aj rozsiahlu paletu farieb Paint to Sample. Cena závisí od modelu a variantu. Pre jedinečné farebné požiadavky Porsche Exclusive Manufaktur ponúka Paint to Sample Plus na všetkých modelových radoch okrem Cayenne. V týchto prípadoch zákazník poskytne svojmu predajcovi vzorku farby, ktorá sa odošle do Porsche Exclusive Manufaktur v Stuttgart-Zuffenahusene a podrobí sa rozsiahlemu testovaniu kvality a realizovateľnosti. Vozidlo zákazníka nie je dokončené vo farbe na mieru, kým sa nedokončí testovanie realizovateľnosti – v niektorých prípadoch to trvá až 11 mesiacov. Ak farba laku nie je realizovateľná, Porsche uhradí náklady na štúdiu realizovateľnosti.

Porsche Exclusive Manufaktur vytvára mimoriadne personalizované vozidlá. Vysoko kvalifikovaní zamestnanci s desiatkami rokov skúseností venujú svoju plnú pozornosť každému detailu a vylepšujú ho ručnou prácou. Odborníci môžu čerpať zo širokej škály vizuálnych a technických možností prispôsobenia exteriéru a interiéru. Čo sa týka materiálu a povrchovej úpravy, sú vždy splnené najvyššie štandardy. Porsche Exclusive Manufaktur vyrába popri individuálnych zákazníckych vozidlách aj limitované malé série a edície. V nich sa spájajú vysokokvalitné materiály s modernými výrobnými technológiami a vytvárajú harmonický celkový koncept. Predajcovia Porsche poskytujú rady o rozsahu a možnostiach, ktoré ponúka Porsche Exclusive Manufaktur ako prvý kontaktný bod popri online konfigurátore automobilov. Zákazníkom na celom svete je k dispozícii približne 100 exkluzívnych partnerov Manufaktur, ktorí im pomôžu splniť mimoriadne individuálne priania. Ide o predajcov Porsche, ktorí sú špeciálne vybavení a vyškolení na poskytovanie poradenstva v oblasti produktovej rady Exclusive Manufaktur.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNa čo sa pripraviť, keď si chcete kúpiť elektromobil?
Nasledujúci článokLotus Eletre: pôsobivé 600-koňové elektro SUV nabité technológiami budúcnosti