Domov Elektromobilita Mercedes-Benz Vision EQXX prekonal svoj vlastný rekord v dojazde. Tomuto číslu neuveríte

Mercedes-Benz Vision EQXX prekonal svoj vlastný rekord v dojazde. Tomuto číslu neuveríte

Mercedes-Benz Vision EQXX stvorili na prekonávanie rekordov. Tentokrát však podstatne prekonal svoj vlastný rekord v dojazde na jedno nabitie.

Koncept Mercedes-Benz Vision EQXX sa nedávno pochválil svojim neskutočným dojazdom na jedno nabitie. Prešiel až 1 008 kilometrov, čo vtedy zodvihlo zo stoličiek nejedného odporcu elektromobility. Avšak rekordy sú na to, aby sa prekonávali. To isté si povedali aj v automobilke Mercedes a prekonali svoj vlastný rekord rovnakým vozidlom o podstatnú hodnotu.

Zo Stuttgartu na Goodwood

Novú rekordnú jazdu Vision EQXX započal spolu so svojou posádkou v nemeckom meste Stuttgart. Ich cieľom nebolo nič iné ako prebiehajúci Festival rýchlosti v Goodwoode. Cesta zahŕňala nemecké diaľnice a jazdu po pobreží Francúczska. Vo francúzskom meste Calais vošiel tento jedinečný model do Eurotunelu a plynulo pokračoval vo svojej jazde po diaľnici M25 okolo Londýna. Ako prvú zastávku si posádka vybrala centrum Mercedes-Benz Grand Prix v britskom Brackley. Následne pokračovali smerom na slávny okruh Silverstone.

Po príchode na okruh si za volant sadol pretekár seriálu Formula E a celkovo na bájnom Silverstone odjazdil 11 kôl až do vybitia batérie. Tá sa mala vybiť priamo na pit-lane. Jazda po okruhu však nebola vo vychádzkovom tempe ale v čo najmaximálnejších prípustných rýchlostiach. Po vybití logicky nasledovalo nabíjanie v britskom Bixworthe, konkrétne v Mercedes-AMG High Performance Powertrain. Celonočné nabíjanie prinavrátilo dostatok energie na dosiahnutie cieľa v Goodwoode.

Bezkonkurenčný výsledok

Automobilka zdôrazňuje, že vozidlo nemalo žiadne úľavy počas cesty a v podstate jazdilo v úplne bežnom režime premávky. Vision EQXX si tak vyskúšalo svižnú jazdu po diaľnici, okreskách ale aj posúvanie v kolónach. Celá cesta trvala posádke celkovo 2 dni a čistý čas jazdy bol 14 hodín a 30 minút. Ak ste zvedaví na finálnu hodnotu dojazdu, nebudeme vás viac napínať. Celkový dojazd dosiahol hodnotu 1 202 kilometrov. Priemerná spotreba bola neskutočných 8,3 kWh na 100 kilometrov a priemerná rýchlosť 83 kilometrov za hodinu.

Mercedes nikdy oficiálne nezverejnil presnú kapacitu akumulátora modelu Vision EQXX, ale údajne by mala presahovať hodnotu 100 kWh. Svoj unikátny dojazd dosahuje vozidlo vďaka výbornému koeficientu odporu vzduchu ale aj maximálnej efektivity. Tento údaj je celkovo pozitívnou správou pre elektromobilitu. Uvidíme, kedy podobnú efektivitu začnú dosahovať aj ďalšie vozidlá na elektrický pohon.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAuto.cz
Predchádzajúci článokNa Slovensko prichádza piata automobilka, vyrábať bude na východe
Nasledujúci článokPorsche 963 mieri na trať s jediným cieľom – vyhrávať