Domov Elektromobilita SONO Sion. Nemecký solárny elektromobil je lacnejší než mnohé spaľováky

SONO Sion. Nemecký solárny elektromobil je lacnejší než mnohé spaľováky

Martin Meiners

O nemeckom startupe SONO Motors ste pravdepodobne ešte nikdy nepočuli. Do povedomia sa však dostáva vďaka svojmu elektromobilu SONO Sion, ktorý je so svojou cenovkou lacnejší než mnohé autá so spaľovacím motorom. Jeho najväčšou výhodou je spôsob nabíjania.

Elektromobily rozhodne nepatria k najlacnejšiemu spôsobu individuálnej dopravy. Aj kvôli tomu väčšina ľudí stále pri výbere svojho nového auta siaha po vozidle so spaľovacím agregátom pod kapotou. Tento trend predražených elektromobilov sa snaží zmeniť nemecký startup SONO Motors. Táto začínajúca spoločnosť chystá spustenie sériovej výroby svojho pomerne finančne dostupného elektroauta, SONO Sion.

SONO Sion
Hlavné lákadlo.

Nový SONO Sion zaujme hlavne spôsobom nabíjania. Väčšina vonkajšej plochy karosérie tohto rodinného hatchbacku je pokrytá sorlárnymi panelmi. Nemecký startup SONO svojim budúcim zákazníkom sľubuje vďaka týmto panelom dodatočný dojazd 112 km/týždeň, pričom tento dojazd môže vďaka slnečnému žiareniu narásť až na slušných 245 km/týždeň. Samozrejme všetky tieto hodnoty závisia od lokality a klimatických podmienok. Preto bude tento pomerne dostupný elektromobil vybavený aj kapacitne väčšou batériou, ktorú bude možné nabíjať klasickým spôsobom, na ktorý sme pri elektromobiloch zvyknutí.

SONO Sion
Počúvajú komunitu.

Vyššie spomínaná, bežne nabíjateľná batéria, prejde podstatnými zmenami od pôvodnej batérie. Za všetko môže komunita, ktorá dala tejto začínajúcej spoločnosti šancu a predobjednala si ich dostupný elektromobil. Z celkovo približne 13 tisíc predbežných objednávok, až 90 percent zákazníkov v ankete hlasovalo za lepšiu batériu. SONO sa tak rozhodlo vybaviť svoj model Sion batériou o kapacite 54 kWh, vďaka ktorej rodinný hatchback dosiahne dojazd na jedno nabitie sľubných 305 km. Pôvodne mal byť elektromobil vybavený batériou s kapacitou 35 kWh, ktorá mala zabezpečiť dojazd podľa WLTP normy 255 km. Veľa ľudí by predpokladalo, že nová batéria s väčšou kapacitou navýši aj celkovú cenu vozidla, automobilka však prekvapila.

SONO Sion
Priaznivá cena.

Spoločnosť SONO Motors aj napriek zmeny kapacity batérie neavizuje navýšenie ceny samotného vozidla. Automobilka už dávnejšie stanovila cenu solárneho elektromobilu SONO Sion na 25 126 eur. Generálny riaditeľ nemeckej spoločnosti, Laurin Hahn túto cenu potvrdil na tlačovej konferencii, aj napriek globálnemu zdražovaniu všetkých používaných materiálov v automobilovom priemysle.

 

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJsonomotors.com
Predchádzajúci článokFiat Pulse dostáva extra porciu výkonu vďaka Abarthu. U nás ho ale nehľadajte
Nasledujúci článokStellantis spustil dlhodobý prenájom elektromobilov. Ceny sú bezkonkurenčné