Domov Doprava Autonómny autobus v Škótsku vyráža na cesty

Autonómny autobus v Škótsku vyráža na cesty

Zdroj: CAV Forth

Škótsko dostalo svoj prvý autonómny autobus, ktorý by mal prevážať ľudí na jednej špecifickej trase. Iba nedávno spustili vôbec prvú autobusovú prepravu v celom Spojenom kráľovstve, ktorá preváža cestujúcich cez známy cestný most cez Firth of Forth. Nejde však ani tak o trasu ako o spôsob prepravy.

Veľká Británia má svoj autonómny autobus. Konkrétne päť autobusov Alexander Dennis Enviro200AV v plnej veľkosti má prechádzať už vyššie spomínaným mostom pomocou technológie autonómneho riadenia. Čísla hovoria jasne, pretože táto linka prepraví až 10 000 cestujúcich týždenne medzi Ferrytoll Park & ​​Ride a prestupným uzlom Edinburgh Park Transport. Celá spomínaná trasa meria celkovo zhruba 22,5 kilometra. V zmiešanej premávke môže autobus jazdiť až rýchlosťou cez 80 kilometrov za hodinu. Treba však povedať, že cestujúci nie sú úplne ponechaní napospas v rukách autonómnej technológie.

Zatiaľ ešte zostáva aj posádka

Ľudský faktor v podobe vodiča nájde svoje miesto ako obvykle za volantom autobus. Má však úlohu sledovať jazdu autobusu a v prípade potreby zostať pripravený prevziať kontrolu nad vozidlom. V priestore pre cestujúcich sa má nachádzať aj druhý „kapitán“ posádky s jasnou úlohou, kontrolovať lístky a komunikovať so zákazníkmi.

Zdroj: CAV Forth

Druhý člen posádky slúži hlavne na to, aby demonštroval, ako môže vyzerať cestovanie autobusom v budúcnosti. Budúcnosť ukáže, či jeden člen personálu môže opustiť kabínu, zatiaľ čo počítač riadi vozidlo. Zatiaľ však zostáva úlohou druhého zamestnanca komunikovať s cestujúcimi a iba budúcnosť ukáže, či sa počet zamestnancov na palube môže znížiť. Všetko má závisieť od spoľahlivosti autonómnej jazdy.

Svetový unikát?

Projekt známy ako CAVForth má čerpať financie až do roku 2025. V budúcom roku sa očakáva, že trasa autonómneho autobusu sa predĺži ďalej na sever k vzdialenejšej autobusovej stanici Dunfermline City. Podľa členov CAVForth ide o prvý autonómny registrovaný autobus zabezpečujúci v plnom rozsahu prepravu cestujúcich na svete.

Ide o výsledok desaťročného vývojového programu spoločnosti Fusion Processing, ktorý má za sebou 1,8 milióna testovacích kilometrov. Časť financií na projekt pochádza z Centra pre prepojené a autonómne vozidlá (CCAV) vlády Veľkej Británie. Čo poviete, kedy sa dočkáme aj my podobnej technológie?

Zdroj: CAV Forth

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW chcelo konečne postaviť pekné auto a takto to dopadlo…
Nasledujúci článokV Maďarsku vyrástol nový okruh. „Má všetko“, tvrdí bývalý pretekár F1