Domov Elektromobilita Viac srandy ako s Porsche. Na mokrom okruhu sme jazdili s dodávkami...

Viac srandy ako s Porsche. Na mokrom okruhu sme jazdili s dodávkami BYD

Čínsky automobilový gigant BYD vymenoval spoločnosť Delta-Truck s.r.o za svojho národného predajcu na Slovensku. Spoločnosť bude u nás poskytovať predajné a popredajné služby pre sortiment čisto elektrických nákladných vozidiel a dodávok automobilky BYD.

Spoločnosť Delta-Truck s.r.o. je súčasťou skupiny Delta Group, popredného distribútora na trhu úžitkových vozidiel v strednej a východnej Európe. BYD (Build Your Dreams) prináša na Slovensko ako prvé elektrické vozidlá ETM6, ETH8 a ETP3. Prvé dva menované využívajú integrovanú platformu BYD eTruck, ktorá prináša množstvo výhod pre nákladnú dopravu. Najmenší model BYD ETP3 zase používa platformu určenú pre osobné vozidlá.

BYD

BYD ETM6

S flotilou prvých elektrických vozidiel sme sa mohli zoznámiť v areáli okruhu Slovakiaring. Model BYD ETM6 s pohotovostnou hmotnosťou 3.680 kg a užitočným zaťažením do 3.810 kg je všestranný úžitkový automobil určený najmä pre mestskú logistiku. Kabína, ktorú navrhol Wolfgang Egger (muž stojaci napríklad za dizajnom Alfa Romeo 8C Competizione, pôsobil v automobilkách Lancia, Alfa Romeo, Audi a Lamborghini), ponúka vysokú úroveň komfortu a palubných technológií. Pri nastupovaní si všímame zapustené kľučky dverí, čo aspoň trochu pomáha aerodynamike. Kabína pripomína osobnú dodávku, dizajn je estetický a materiály solídne. Dôležité informácie sa sústreďujú na digitálny prístrojový štít a centrálnu 10-palcovú obrazovku.

BYD v týchto vozidlách používa lítium-železo-fosfátové batérie, ktoré považuje za najlepšie z hľadiska pomeru ceny, bezpečnosti, výkonu a nabíjania. Keďže neobsahuje žiadne ťažké kovy ani jedovaté elektrolyty, dá sa jednoducho recyklovať. Ich celková kapacita je v prípade modelu ETM6 126 kWh. S plne zaťaženým vozidlom to vystačí na prejdenie vzdialenosti približne 200 km. Nabíjací port je umiestnený úplne vzadu a maximálny nabíjací výkon je 115 kW. Nabitie z 20 na 100 % tak potrvá cca 1 hodinu.

BYD

O pohon sa stará jeden elektromotor s výkonom 150 kW (204 k) a krútiacim momentom 550 Nm. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 90 km/h. Súčasťou výbavy sú aj bezpečnostné systémy vrátane systému varovania pred vybočením z jazdného pruhu, adaptívny tempomat či automatický systém núdzového brzdenia. Na vozidlo je poskytovaná záruka 8 rokov/500.000 km.

BYD ETP3

Zaujal nás aj druhý model, BYD ETP3. Ide o kompaktnú elektrickú dodávku ideálnu na doručovanie menších nákladov a na manévrovanie v mestskom prostredí. Za dvojmiestnou kabínou sa nachádza nákladný priestor s objemom 3500 litrov a nosnosťou 780 kg. Výhodou nákladného priestoru je jednoduchý prístup prostredníctvom posuvných dverí na oboch bokoch vozidla. Podlaha je vyrobená z hliníkovej zliatiny a má protišmykový povrch. Samozrejme, nesmú tu chýbať početné oká na upevnenie nákladu. Vonkajšie rozmery tohto vozidla sú 4460 x 1720 x 1875 mm a rázvor osí kolies je dlhý 2725 mm.

BYD

Kabína má typický ázijský dizajn, pripomína nám napríklad staršie modely Hyundai. Pohon nijak nevyčnieva z priemeru v tejto triede. Elektromotor má výkon 100 kW (136 k) a krútiaci moment 180 Nm. Vpredu sa nachádza zavesenie MacPherson, vzadu nájdeme listové pružiny. Batéria má kapacitu 44,9 kWh, čo vystačí v mestskej premávke na dojazd podľa cyklu WLTP 275 km. BYD ETP3 používa palubnú nabíjačku s výkonom 6,6 kW, ale batériu je možné nabíjať jednosmerným prúdom s výkonom do 50 kW. V takom prípade sa batéria nabije z 20 na 100 % za 30 minút.

BYD ETH8

Posledným modelom, ktorý bude k dispozícii na Slovensku, ale ktorý sme zatiaľ nemali možnosť vidieť, je BYD ETH8. S hmotnosťou 8.050 kg a užitočným zaťažením 10.950 kg predstavuje elektrický nákladný automobil vhodný najmä pre logistické služby. Jeho univerzálna viacúčelová platforma umožňuje voľbu jednej z dvoch možností rázvoru – 4500 a 5700 mm. Celková dĺžka vozidla tak môže dosiahnuť 7850 alebo až 10190 mm. BYD ETH8 má batériu s kapacitou 255 kW, dojazd 250 km, výkon 180 kW (245 k) a krútiaci moment elektromotora 450 Nm.

BYD

Ceny jednotlivých vozidiel nie sú zatiaľ komunikované, treba si požiadať o individuálnu cenovú ponuku. Servis vozidiel bude zabezpečovaný prostredníctvom spoločnosti Delta-Truck, európske distribučné centrum náhradných dielov automobilky BYD sa nachádza v Holandsku.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRAM 1500 a osemvalec HEMI si musia dať zbohom
Nasledujúci článokLegenda stále žije. Čaká nás posledná Gymkhana s Kenom Blockom