Domov Doprava Ako správne porovnať povinné zmluvne poistenie skôr, než ho uzatvoríte

Ako správne porovnať povinné zmluvne poistenie skôr, než ho uzatvoríte

Aj napriek tomu, že povinné zákonné či zmluvné poistenie je povinné už niekoľko rokov, predsa sa nájdu jednotlivci, ktorí ustavične repcú, keď si PZP majú uzatvoriť alebo zaplatiť. Prečo je dôležité a ako si správne vybrať?

Keď príde k škode, tak platiť z vlastného vrecka by nechcel nikto z nás, hlavne v prípade veľkej škody, ktorej výška sa môže vyšplhať v mnohých prípadoch až k niekoľkým desaťtisícom eur. Ak sa na to pozrieme takto, musíme sami uznať, že povinné zákonné poistenie chráni nás, aj ostatných účastníkov cestnej premávky.

Najprv porovnajme, potom uzatvorme

Ruku na srdce-koľko času venujeme výberu a uzatvoreniu PZP? Nie je to niekedy tak, že nás táto povinnosť otravuje a chceme to mať čo najrýchlejšie za sebou, preto „skočíme“ hneď po prvej ponuke? Možno až neskôr prídeme na to, že sme urobili chybu a musíme niesť následky.

V lepšom prípade sú nimi nevýhodné poistenie, v tom horšom prípade škoda, ktorú spôsobíme my ako vodiči. Preto sa neoplatí unáhliť sa z dôvodu, že nie sme ochotní vyhradiť si na výber PZP potrebný čas. V dnešnej dobe existuje veľa ponúk povinného zákonného poistenia a niekedy máme pocit, že sa v nich doslova strácame.

Na pomoc nám môže prísť pzp porovnanie, na základe ktorého sa ľahšie zorientujeme v ponukách poistení a vyberieme si to, ktoré nám bude najviac vyhovovať. Hlavný rozdiel medzi jednotlivými poisťovňami je vo výške PZP, ktorá sa odvíja aj od technických parametrov konkrétneho motorového vozidla.

Niektoré poisťovne zohľadňujú aj vek poistníka a rovnako aj pohlavie, či ste vodič muž alebo žena. Poistenia sa líšia aj ponukou pripoistení, napr. poistenie proti živlom, stretu so zverou, poistenie skla, batožiny alebo vozidla proti krádeži. Samozrejme, pripoistenia sú nad rámec základnej poistnej sumy a konečnú sumu navýšia.

Myslite aj na zadné dvierka

Povinné zmluvné poistenie je samozrejmosťou pre každé motorové vozidlo. Mali by sme si však uvedomiť, že v prípade akejkoľvek nehody, nebude spôsobená škoda iba na motorovom vozidle druhého vodiča, ale bude poškodené aj naše vozidlo. Ak spôsobíme nehodu my, nemôžeme si nárokovať plnenie z nášho PZP. Preto by sme sa mali zabezpečiť aj v takýchto prípadoch napr. uzatvorením havarijného poistenia.

Havarijné poistenie je samozrejmosťou v prípade kúpy nového auta, či ho kupujeme na leasing alebo v hotovosti. Môže nastať situácia, keď si nechtiac auto poškodíme napr. pri cúvaní alebo na parkovisku pred nákupným centrom. V takom prípade máme nárok na plnenie škody z havarijného poistenia.

Tento typ poistenia ponúkajú všetky poisťovne rovnako ako PZP, je iba na nás, čo všetko chceme mať v havarijnej poistke zahrnuté a koľko sme ochotní za ňu platiť.

8 bodov čo robiť v prípade dopravnej nehody v zahraničí!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMitsubishi Space Star prešiel faceliftom, zaujme najmä prednou maskou
Nasledujúci článokRenault predstavil nový Trafic, Master aj elektrické Kango Z.E.