Domov Doprava Veľké porovnanie nehodovosti na slovenských cestách. Sú naše cesty bezpečnejšie ?

Veľké porovnanie nehodovosti na slovenských cestách. Sú naše cesty bezpečnejšie ?

dopravna-nehoda

Dopravná nehoda – slovné spojenie, pri ktorom nám behá mráz po chrbte. Nejeden z nás zažil alebo bol minimálne svedkom dopravnej nehody. Od menších ťukancov až po nehody s fatálnymi následkami.

Dopravná nehoda

Spektrum závažnosti nehôd je široké a na porovnanie štatistík sa zameriava odbor dopravnej polície ako súčasť Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Poďme sa spoločne pozrieť na jednotlivé štatistiky.

Polícia dohliada na poriadok na cestách

Polícia SR neustále dohliada na slovenské cesty a ich primárnou úlohou je znižovať nehodovosť na našich cestách. Pri porovnaní jednotlivých čísel z krajov v porovnaní s rokom 2019 nehodovosť v každom z nich klesla. Najväčší pokles až o 285 dopravných nehôd menej v roku 2020 v porovnaní s rokom 2019 bol v Bratislavskom kraji.

Celkovo počet nehôd v roku 2019 dosiahol hodnotu 13 741. Rok 2020 bol o niečo priaznivejší a na cestách došlo celkovo k 11 875 dopravným nehodám, čo predstavuje medziročný pokles o 1866 nehôd. Otázkou je, ako veľmi mala na toto číslo vplyv pandemická situácia a minimalizácia pohybu obyvateľov.

Dopravná hliadka Polície
Stále veľa závažných nehôd

Veľmi závažné nehody predstavujú stále vysoké percento spomedzi všetkých nehôd na našich cestách. Pri porovnaní usmrtených osôb došlo takisto k miernemu poklesu. V roku 2019 bolo na našich cestách usmrtených 245 ľudí. V roku 2020 to bolo 224 osôb, čo predstavuje medziročný pokles o 21 osôb.

K závažným nehodám sa radia aj tie, pri ktorých dôjde k ťažkým zraneniam a poraneniam. Tam takisto došlo k medziročnému poklesu o 136 menej ťažko zranených osôb pri porovnaní roku 2019 (1050 ťažko zranených) a 2020 (914 ťažko zranených).

Dopravná nehoda

Alkohol – metla ľudstva

Bohužiaľ, alkohol za volantom je stále veľkým neduhom Slovákov a celkovo pri porovnaní posledných dvoch rokov nedošlo k výraznému poklesu. V roku 2019 bol alkohol príčinou nehody v 1577 prípadoch, v roku 2020 to bolo 1551 nehôd. Pokles o 26 nie je až tak výrazný, no je to aktuálny obraz doby.

Najčastejšou príčinou dopravnej nehody, presne 46 % všetkých dopravných nehôd malo za príčinu porušenie povinnosti vodiča. Do tohto spadá napríklad nevenovanie sa plne vedeniu vozidla, nerešpektovanie vstupu chodca na vozovku a vedenie vozidla so zníženou schopnosťou viesť motorové vozidlo.

Až 24 % smrteľných dopravných nehôd je spôsobených práve porušením povinnosti vodiča a teste v závese 23% smrteľných nehôd spôsobí nedovolená rýchlosť jazdy.

Dopravná nehoda
Bezpečné cesty sú v našich rukách

V štatistikách za posledné roky je viditeľný klesajúci trend. V niektorých prípadoch je klesanie nehodovosti výraznejšie, v niektorých zasa menej. Jedno je ale isté, je dôležité dbať na všetky predpisy, byť ohľaduplný voči všetkým účastníkom cestnej premávky, venovať sa najmä dopravnej situácii a sústrediť svoju pozornosť na jej vývoj a vylúčiť z nej alkohol a akékoľvek iné návykové látky. Tak jazdite šťastne a hlavne bezpečne !

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMinisterstvo vnútra SR
Predchádzajúci článokElektromobilita ako alternatíva? Celkový dopad na životné prostredie nie je zanedbateľný
Nasledujúci článokNafotili nové Subaru WRX STI. Vraj prinesie 400 koní, ale…