Domov Doprava Pripravte si peňaženky, prichádza sadzobník blokových pokút !

Pripravte si peňaženky, prichádza sadzobník blokových pokút !

Určite sa väčšine z nás stane, že z času na čas porušíme nejaké pravidlo cestnej premávky. Ak nás pri tom pristihnú príslušníci Policajného zboru väčšinou príde pokuta. Každý motorista má právo poznať aktuálny sadzobník pokút, poďme sa preto naň pozrieť.

Rok 2021 sa nesie v duchu policajných kontrol. Aj keď väčšina bola na začiatku roka spojená s kontrolou protipandemických opatrení, nevyhli sme sa aj tým bežným – dopravným. Inou situáciou je, keď nás Polícia zastaví ako dôsledok spáchania dopravného priestupku. S tým je spojená väčšinou pokuta, no niekedy sa to obíde aj bez nej. Pre tých menej šťastných, ktorým napomenutie nestačí je tu cenník pokút ukladaných v blokovom konaní.

Koniec obmedzenia maximálnej rýchlosti

Tento cenník nadobudol platnosť ešte 1.apríla 2020, no je platný aj pre rok 2021. Pre spresnenie výrazu “bloková pokuta” – ide o pokutu v blokovom konaní, kedy policajt ukladá pokutu priamo po porušení dopravných predpisov. Ak jazdíte niekedy až príliš dynamicky a tempo sa vymyká normám, môžete domov dostať fotografiu z radaru. V tomto prípade sa nejedná o blokovú pokutu ale o uplatňovanie takzvanej objektívnej zodpovednosti. Treba si však dávať pozor, ak požičiate niekomu svoje auto, pokuta príde k majiteľovi vozidla.

Pozor na rýchlosť

Sadzobník pokút sa samozrejme venuje všetkým možným priestupkom, no začať by sme mali rýchlosťou. Asi najčastejšie udelená bloková pokuta je práve za prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti. Ako vieme, aj táto kategória sa rozdeľuje na dve skupiny. Konkrétne ide o nedodržanie maximálnej rýchlosti v obci a mimo obce. Ak sa zmestíte do limitu prekročenia maximálne o 6 km/h, môžete vyviaznuť s napomenutím. Následne je sadzobník odstupňovaný podľa výšky prekročenej maximálnej rýchlosti. Môžete tak dostať pokutu vo výške od 10€ ale maximálna výška môže dosiahnuť až 800€. Takáto maximálna pokuta vodičovi hrozí, ak presiahne maximálnu povolenú rýchlosť v obci o viac ako 60km/h a mimo obce o viac ako 70 km/h.

Prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti ustanovenej pravidlami cestnej premávky alebo prekročenie rýchlosti obmedzenej dopravnou značkou alebo dopravným zariadením
v obci mimo obce pokuta
najviac o 6 km/h najviac o 6 km/h napomenutím
o 7 až 10 km/h 7 až 15 km/h 10-30 €
o 11 až 15 km/h o 16 až 25 km/h 35-40 €
o 16 až 20 km/h o 26 až 30 km/h 45-50 €
o 21 až 25 km/h o 31 až 35 km/h 100-150 €
o 26 až 30 km/h o 36 až 40 km/h 180-220 €
o 31 až 35 km/h o 41 až 45 km/h 250-280 €
o 36 až 40 km/h o 46 až 50 km/h 300-330 €
o 41 až 45 km/h o 51 až 55 km/h 350-370 €
o 46 až 50 km/h o 56 až 60 km/h 380-400 €
o 51 až 55 km/h o 61 až 65 km/h 500-600 €
o 56 až 60 km/h o 66 až 70 km/h 650-750 €
o viac ako 60 km/h o viac ako 70 km/h 800 €

 

Pozor na zákazy

Ak sa rozhodnete, že použijete zariadenie s názvom “Antiradar”, taktiež môžete odísť s pokutou. V prípade blokového konania zaplatíte za tento priestupok 150€. Ďalším častým javom je aj porušovanie zákazu predchádzania. Pokiaľ vidíme plnú čiaru a rozhodneme sa predchádzať, môže to znovu zaváňať pokutou. V takomto prípade môže vodič odísť s blokom v hodnote 100 €. Ak pri takomto predchádzaní ešte aj ohrozí iného účastníka cestnej premávky, môže dostať pokutu 150 €.

Vždy je dôležité sledovať dopravnú situáciu vo svojom okolí a predvídať možné situácie. V prípade, že nedáte prednosť vodičovi prechádzajúcemu z jedného jazdného pruhu do druhého, taktiež vám hrozí pokuta v rozmedzí od 50€ až 100€.

Chodec aj cyklista sú súčasťou premávky

Chodci aj cyklisti sú bežnou súčasťou premávky. Preto je dôležité, aby sme dbali aj na ich bezpečnosť a nijak ich neohrozovali a ani neobmedzovali. Pokiaľ by došlo zo strany vodiča k ohrozeniu chodca, ktorý vstúpil na prechod, môže prísť k pokute 150€. Takáto istá suma hrozí vodičovi ak príde k ohrozeniu chodca aj pri odbočovaní mimo cesty, pri vchádzaní na cestu alebo aj pri cúvaní. Rovnakou sumou je pokutované aj ohrozenie chodcov prechádzajúcich po prechode pre cyklistov. Za priestupok sa považuje aj ohrozenie cyklistu pri obchádzaní.

Ohroziť a obmedziť vodič nesmie iba cyklistov a chodcov ale aj svojich šoférskych kolegov. V prípade, že vodič nedá prednosť v jazde a ohrozí vozidlá na hlavnej ceste a je označená dopravnou značkou “Daj prednosť v jazde” alebo “Stoj, daj prednosť v jazde”, hrozí mu pokuta vo výške 150 €. Častým javom je aj porušenie zákazu zastavenia a státia na vyhradených parkovacích miestach. Ak napríklad budete neoprávnene stáť na mieste pre zdravotne postihnuté osoby, hrozí vám pokuta vo výške 150€.

Policajná kontrola
Keď jazda na diaľnici vyjde draho

Jazda na diaľnici, či rýchlostnej ceste má taktiež svoje pravidlá. O prekročení maximálnej rýchlosti sme si už povedali niečo na začiatku, teraz sa pozrime na iné priestupky. Ak nedáte prednosť v jazde vozidlám idúcim v priebežných pruhoch pri vchádzaní na diaľnicu, zaplatíte pokutu 100€. Pokutovaná je aj bezdôvodná jazda na ceste s dvoma alebo viacerými pruhmi. Ak vodič ide v smere jazdy v inom než pravom pruhu, hrozí mu pokuta od 30€ do 50€. Škoda len, že sa toto príliš neuplatňuje. S jazdou na diaľnici a v tom správnom pruhu má stále množstvo vodičov problém. Niektorí sa tvária akoby diaľnica patrila iba im, nehovoriac o tom, že svojim počínaním často zbytočne ohrozujú ostatných vodičov.

Dôležité je spomenúť aj povinnosť tvorby záchrannej uličky. V prípade, že stojíte v kolóne, alebo je nutné vytvoriť priestor na prejazd vozidiel prvej pomoci, je potrebné aby bola vytvorená takzvaná záchranná ulička. Nie len že tým dokážete uľahčiť prístup záchranných zložiek ku komplikovanej situácii, ale vyhnete sa tým aj pokute 50€. Pokutovaný môžete byť aj v prípade, ak využijete takúto záchranársku uličku vo svoj prospech, ale neoprávnene. Ako správny príklad môžeme uviesť svojich rakúskych susedov, kde automaticky keď stoja v kolóne vytvárajú záchranársku uličku aj keď nie je v danej chvíli potrebná. Je potrebné si uvedomiť, že svojím zmätkovaním v tejto situácií iba zdržujete záchranné zložky a pripravujete ľudí v núdzi, ktorí na nich čakajú o drahocenný čas.

Bezpečnosť na prvom mieste

Sadzobník pokút je jednou z možných prevencií proti priestupkom na cestách. Pokiaľ vodič pozná možné postihy za priestupky, môže to mať pozitívny vplyv na dodržiavanie týchto predpisov. Jednou z vecí je, že sa jedná o zbytočne vyhodené peniaze. No je dôležité vnímať dodržiavanie pravidiel cestnej premávky aj z pohľadu bezpečnosti na cestách. Prekročená maximálna rýchlosť, predbiehanie aj napriek zákazu či iné ohrozenie môže mať oveľa fatálnejšie následky ako bloková pokuta. Preto dbajme na bezpečnosť, buďme k sebe opatrní a hlavne vždy dorazme v zdraví do cieľa. Tak šťastnú cestu!

Kompletný sadzobník pokút je možné nájsť na stránke Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v sekcii dokumenty na stiahnutie.

PRVÉ DOJMY: Renault Arkana, prvé dostupné SUV Coupe?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.4 / 5. Počet hodnotení 22

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMinisterstvo vnútra SR
Predchádzajúci článokUmelá inteligencia od BMW vytvorila novú nezvyčajnú generáciu Art Cars !
Nasledujúci článokČínsky konkurent Tesly Nio sľubuje dojazd vyše 1000 kilometrov na nabitie