Domov Doprava Praha umožní motocyklom jazdiť v “BUS pruhoch”

Praha umožní motocyklom jazdiť v “BUS pruhoch”

Zdroj: Garaz.cz

Hlavné mesto Českej republiky zavádza novinku, ktorá poteší všetkých majiteľov motoriek a skútrov. Od jari budú môcť využívať na jazdu aj pruhy určené pre autobusy MHD. Túto novinku odobril cestný správny úrad a už sa iba čaká na nadobudnutie právoplatnosti.

Mesto Praha sa snaží čo najviac optimalizovať a zefektívňovať dopravu v meste. Práve zvýšenie bezpečnosti a plynulosti premávky môžeme hľadať za touto zmenou. Autobusy MHD v Prahe majú vyhradených až 66 kilometrov jazdných pruhov, ktoré už teraz majú možnosť využívať policajti, záchranári alebo taxikári a na niektorých miestach dokonca aj cyklisti. Do tejto skupiny tak pribudnú od jari tohto roka aj vodiči motoriek a skútrov.

Bude bezpečnejšie

„Povolením motocyklov v bus pruhoch dôjde nielen k zvýšeniu bezpečnosti vodičov motoriek, ale aj k ich zvýhodneniu. To má prínos pre mesto, pretože motorky zaberajú menej verejného priestoru pri parkovaní ako automobily,“ uviedol zástupca primátora Prahy, Adam Scheinherr. Toto opatrenie aktuálne čaká iba na nadobudnutie právoplatnosti. Následne v priebehu jari dôjde k zmenám dopravného značenia, čím sa celková zmena spustí.

Praha
Zdroj: Prague Stay

Praha si od takejto zmeny sľubuje zvýšenie bezpečnosti na cestách a plynulejšiu premávku. Motocyklisti často už teraz využívajú tieto pruhy na predbiehanie kolón automobilov. Pri radení späť do pruhov však vznikali nebezpečné situácie. Práve takéto riešenie a ústupok voči motocyklistom by mohol pomôcť znížiť rizikovosť týchto manévrov. Celkovo by sa tak mala znížiť nehodovosť na cestách a prispieť by sa malo aj k bezpečnosti vodičov a cyklistov.

Dobrá zmena?

Takáto zmena by nemala mať ani zásadný vplyv na plynulosť premávky autobusov MHD. Motocykle a skútre svojou rýchlosťou nijak neobmedzia ani nespomalia premávku. Mesto tak neočakáva žiadne negatívne dopady na MHD. V priebehu minulého roka pribudlo v Prahe 4,4 kilometra vyhradených jazdných pruhov pre autobusy. Pruhy chce mesto rozširovať aj naďalej. Plynulosť premávky v Prahe by sa tak mala aj naďalej zlepšovať. Myslíte si, že je to správne rozhodnutie ?

Praha

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVo vlnách svetových kríz pláva, akoby sa nič nedialo. Kia v roku 2022 predala 2,9 milióna vozidiel
Nasledujúci článokNiektoré slovenské motoristické médiá zavádzali o návrhu Švajčiarska obmedziť používanie elektromobilov