Domov Doprava Krajina majstra sveta v F1 chce znížiť rýchlosť na okreskách na 60...

Krajina majstra sveta v F1 chce znížiť rýchlosť na okreskách na 60 km/h

V Holandsku sa aktuálne zaoberajú návrhom na zníženie maximálnej povolenej rýchlosti na vybraných úsekoch okresných ciest na 60 km/h. Takéto sú argumenty.

Podľa policajných štatistík sa 41 % všetkých smrteľných nehôd v Holandsku udeje na tzv. provinčných cestách, ktoré tvoria len 6 % holandskej cestnej siete. Dôležitým faktorom týchto nehôd je, že v mnohých prípadoch vodiči jazdili príliš vysokou rýchlosťou po cestách, ktoré nie sú optimálne bezpečné. Aj keď na týchto úsekoch je najvyššia povolená rýchlosť stanovená na 80 km/h, evidentne je to príliš veľa. V Holandsku sa teraz preto zaoberajú návrhom, či by nebolo lepšie znížiť maximálnu rýchlosť len na 60 km/h.

Nebezpečné stromy

Množstvo z týchto úsekov totiž lemujú stromy v tesnej blízkosti vozovky. Predkladatelia návrhu argumentujú, že v prípade, ak sa protiidúce vozidlo dostane nejakým spôsobom do protismeru, motoristi nemajú prakticky žiadnu únikovú cestu. Buď čelne narazia do protiidúceho vozidla alebo do stromu. Takýto čelný náraz je životunebezpečný aj v rýchlosti 80 km/h. Nehovoriac o tom, že množstvo vodičov zákonom stanovené maximálne povolené rýchlosti nedodržiava.

rýchlosť

Nie menej ako 95 % všetkých dopravných nehôd je podľa holandských štatistík spôsobených ľudskou chybou. Všeobecne sa predpokladá, že takmer jedna tretina smrteľných nehôd súvisí s nadmernou alebo neprimeranou rýchlosťou. Z celkového počtu 8,1 milióna dopravných pokút v roku 2022 bolo za prekročenie rýchlosti uložených najmenej 6,5 milióna. Z toho približne polovica bola uložená na základe objektívnej zodpovednosti.

Ambiciózny cieľ

V roku 2022 prišlo na holandských cestách o život 578 ľudí. V mnohých prípadoch bola dôležitou príčinou týchto smrteľných nehôd vysoká rýchlosť. Vláda chce tento počet do roku 2030 znížiť na polovicu. Úsekové kontroly či mobilné bezpilotné kontrolné systémy sú vyhradené pre sieť hlavných ciest. Jednotlivé samosprávy teraz majú za úlohu prísť s adekvátnymi riešeniami na zníženie počtu smrteľných dopravných nehôd na cestách nižšej kategórie. Keďže ich opravy, rozširovanie či vyrubovanie stromov by stálo množstvo finančných prostriedkov, najjednoduchším riešením sa tak javí zníženie najvyššej povolenej rýchlosti na 60 km/h.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1.9 / 5. Počet hodnotení 13

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokČierny duch s V8 pod kapotou odhalený
Nasledujúci článokMercedes poodhalil info o svojom novom operačnom systéme