Domov Doprava Líniové riadenie dopravy na bratislavskom obchvate znížilo nehodovosť

Líniové riadenie dopravy na bratislavskom obchvate znížilo nehodovosť

Doprava na bratislavských diaľniciach sa už približne 1,5 roka riadi systémom líniového riadenia. Vďaka efektívnejšiemu inteligentnému riadeniu dopravy sa na tomto mieste výrazne znížila nehodovosť.

Celkový počet nehôd na úsekoch diaľnic v rámci mesta Bratislava klesol z 530 (v roku 2019) na 459 (v roku 2022), čo je pokles o približne 14 %. Z dôvodu zachovania objektivity sa porovnávajú údaje z obdobia, kedy na intenzitu dopravy nemala významný vplyv pandémia koronavírusu. Líniové riadenie neskôr pribudne aj na budúcej križovatke diaľnic D1 a D4, ktorá je aktuálne vo výstavbe. Podľa Národnej diaľničnej spoločnosti sa výhľadovo počíta so zavedením líniového riadenia aj na časti D2 po budúci uzol Bratislava, sever a ďalej k štátnej hranici s Českou republikou, ako aj na R1.

Líniové riadenie dopravy na bratislavských diaľniciach bolo zavedené v septembri 2021. Okrem nehodovosti táto inovácia zlepšila aj dopravnú situáciu. Motoristi sa na diaľniciach v hlavnom meste zdržia vo všeobecnosti menej, keďže líniové riadenie automaticky vyhodnotí riziko vytvorenia zápchy a znižuje povolenú rýchlosť niekoľko kilometrov pred potenciálne upchatým úsekom. Doprava je tak plynulejšia.

Nie je znižovanie rýchlosti v predstihu zbytočné?

Podľa NDS nie. Práve znižovanie rýchlosti v úsekoch, kde sa kolóna ešte nevytvorila, je jednou z kľúčových vlastností líniového riadenia dopravy. Zamedzuje, aby v tom istom okamihu prišlo do existujúcej zápchy množstvo áut, čím by sa ešte zväčšovala. Ak sa maximálna povolená rýchlosť spomalí ešte pred ňou, oddiali sa príchod k potenciálne zaťaženejšiemu úseku, čím sa zápcha nerozrastá a dokonca vzniká priestor na jej zmenšenie a elimináciu.

Má to však jednu podmienku. Vodiči musia zníženú rýchlosť aj dodržiavať. Šetrenie času, zníženie rozsahu dopravných kolón či nehôd, varovanie napríklad pred vlhkosťou vozovky či podobnými javmi ešte stále nie je úplne všetko. Vďaka smart riadeniu dopravy systém dokáže motoristov upozorniť aj na plánované udalosti, ako napríklad servisnú odstávku tunela Sitina alebo komplexnú opravu mosta Lamač na D2.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJNDS
Predchádzajúci článokAlpine A110 prichádza v ďalšej limitovanej edícii
Nasledujúci článokTalianka hore bez. Predstavujeme úplne nové Ferrari Roma Spider