Domov Doprava Česi chcú zvýšiť ceny diaľničných známok, do dvoch rokov im ale pribudnú...

Česi chcú zvýšiť ceny diaľničných známok, do dvoch rokov im ale pribudnú stovky nových…

České ministerstvo dopravy na čele s ministrom Martinom Kupkom navrhuje upraviť ceny diaľničných známok. Zaviesť by sa mala aj jednodňová známka. 

Ministerstvo dopravy ČR od marca 2024 zavedie jednodňovú diaľničnú známku s cenou 200 Kč (8,47 €). Upravia sa však aj ceny existujúcich známok. Cena ročnej sa má zvýšiť z 1 500 (63,54 €) na 2 300 Kč (97,43 €). Ceny ostatných známok sa budú vyvíjať od ceny ročnej diaľničnej známky, čo vyplýva z európskej smernice Eurovineta. Tá určuje, že mesačná známka musí stáť maximálne 19 % ročného poplatku, desaťdňová do 12 % a denná do 9 %. Mesačná známka by tak zlacnela zo 440 na 430 Kč (18,22 €) a cena desaťdňovej by sa znížila o 40 Kč na 270 Kč (11,44 €).

Hľadali sme kompromis, ako udržať cenu ročnej známky na dostupnej úrovni a zároveň aby krátkodobé známky mohli byť významným príjmom za využitie diaľničnej siete,“ uviedol podľa ČTK Kupka. Ročná známka u našich západných susedov nezdražovala od roku 2012 a podľa Kupku zvýšenie ceny iba zahŕňa infláciu za posledných desať rokov. Národná ekonomická rada vlády odporučila nastaviť cenu ročnej diaľničnej známky na 3000 Kč (127 €). Do budúcnosti by sa mala cena diaľničných známok valorizovať tak, aby zohľadňovala vývoj inflácie.

Od poplatkov za používanie diaľnic sú úplne oslobodené elektromobily. Výhodnejšie ceny platia pre vozidlá na CNG a biometán (50 % z ceny) a hybridné vozidlá s emisiami CO2 do 50 g/km (25 % z ceny).

Zdroj: Wikipédia
Zvýši sa aj maximálna povolená rýchlosť?

Aktuálne má česká diaľničná sieť 1.365 kilometrov, z toho je 226 km bez poplatku. Za posledných desať rokov pribudlo 226,5 kilometra nových diaľnic. Od roku 2021 boli zavedené elektronické diaľničné známky. Budúci rok bude uvedených do prevádzky 100 km nových úsekov a do roku 2025 to má byť až 200. Ak sa dodrží výstavba všetkých plánovaných úsekov, do roku 2033 bude mať Česko hotovú kompletnú diaľničnú sieť.

České ministerstvo dopravy komunikuje aj zámer zvýšiť maximálnu povolenú rýchlosť na vybraných úsekoch diaľnic na 150 km/h. „Prvé úseky, o ktorých uvažujeme, je nová časť D1 pri Přerove a niektoré rovné úseky D11. Neskôr by to mohli byť tiež niektoré ďalšie prehľadné a rovné úseky, ak také vytipujeme,“ dodáva Martin Kupka.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokCupra má nové auto, meno dostalo po štvrti v Barcelone
Nasledujúci článokVin Diesel naznačil, že Rýchlo a zbesilo by sa nemuselo skončiť jedenástym dielom