Domov Doprava Vyše 160-tisíc motoristom hrozí 100-eurová pokuta, dôvodom je…

Vyše 160-tisíc motoristom hrozí 100-eurová pokuta, dôvodom je…

Platnosť “ružových” vodičských preukazov končí 31.12.2023. Ak takýto vodičský preukaz ešte stále máte, s požiadaním o výmenu už dlho neotáľajte.

Polícia SR opäť pripomína, aby motoristi, ktorí svoju spôsobilosť viesť motorové vozidlo preukazujú vodičským preukazom vydaným od 01.01.1993 do 30.04.2004, požiadali o výmenu vodičského preukazu, nakoľko platnosť pôvodného vodičského oprávnenia končí dňom 31.12.2023. „Podať žiadosť o výmenu vodičského preukazu je možné osobne počas stránkových hodín na ktoromkoľvek oddelení dokladov odboru poriadkovej polície okresného riaditeľstva Policajného zboru,“ pripomína polícia. Starý vodičský preukaz treba po vydaní nového odovzdať polícii. Na konkrétny čas sa je možné objednať cez rezervačný systém Ministerstva vnútra.

Ak je motorista držiteľom aj oprávnenia na riadenie nákladných vozidiel, kamiónov či autobusov, pri podaní žiadosti musí doložiť aj osvedčenia o zdravotnej a psychickej spôsobilosti. Pozor, ak tieto osvedčenia vodič nepredloží, platnosť vodičského oprávnenia na tieto skupiny vozidiel mu skončia. Na novom doklade tak bude mať pri daných skupinách uvedený dátum konca platnosti, ktorý bude totožný s dátumom žiadosti o nový vodičský preukaz. Doklad o zdravotnej spôsobilosti musí predložiť aj vodič starší ako 65 rokov.

vodičák
Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky
Za jazdu s neplatným vodičákom hrozí pokuta
Polícia aktuálne eviduje ešte stále až 168 314 vodičských preukazov, ktorých platnosť končí v tomto roku. Do jeho konca pritom zostáva už iba necelý mesiac. Ministerstvo vnútra už viac ako rok upozorňuje na potrebu výmeny starého typu vodičského preukazu za nový. Za posledné dva mesiace záujem o vydanie vodičského preukazu enormne stúpol. Kým v druhom októbrovom týždni roku 2022 žiadalo o vodičské preukazy 5 372 osôb, v rovnakom týždni tohto roka to bolo až 14 184 osôb, uvádza polícia. Tá tiež predpokladá, že nie všetci motoristi s ružovými vodičskými preukazmi pristúpia k ich výmene, pretože mnohí z nich už z dôvodu vysokého veku neplánujú usadnúť za volant.
Ak však ružový vodičský preukaz máte a plánujete šoférovať aj v budúcom roku, obratom požiadajte o jeho výmenu. Za jazdu s neplatným vodičským preukazom vám totiž polícia môže uložiť pokutu 50 eur v blokovom konaní, prípadne až 100 eur. Každopádne, neplatný vodičák vám hliadka dopravnej polície pri cestnej kontrole odoberie.
Ako požiadať o nový vodičák?
O nový vodičák možno požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov. Starý vodičský preukaz treba odovzdať na pracovisku Policajného zboru, kde vodič požiadal o nový, najneskôr v čase vydania nového dokladu. Žiadosť o výmenu vodičského preukazu do 30 dní je spoplatnená sumou 6,50 eura. Na žiadosť je možné vyhotoviť vodičský preukaz urýchlene do 2 pracovných dní za poplatok 26 eur. Osoba staršia ako 65 rokov žiadajúca o výmenu vodičského preukazu v štandardnej 30-dňovej lehote je od poplatku oslobodená.
Ružové vodičské preukazy boli pôvodne považované za neobmedzené, pretože na nich nebol uvedený dátum platnosti. No na základe smernice Európskeho parlamentu a Rady číslo 2006/126 ES z roku 2006 o vodičských preukazoch, ich platnosť vyprší 31. decembra 2023.

Na Slovensku máme v súčasnosti 6 druhov vodičských preukazov. Ten na ružovom papieri, ktorý je zaliaty do fólie, je práve ten najstarší. Ďalšou skupinou preukazov, ktorým bol dodatočne stanovený dátum platnosti, sú novšie verzie preukazov, na ktorých taktiež nie je uvedený dátum platnosti. Sú to vodičské preukazy, ktoré boli vydané v čase medzi 1. májom 2004 a 18. januárom 2013. Tým platnosť vyprší 31. decembra 2032, teda až o 10 rokov. O ich výmenu je však možné požiadať aj skôr.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKia a Hyundai prinášajú revolučný koncept “Uni Wheel”
Nasledujúci článokElon Musk pri Cybertrucku nedodržal dva zásadné sľuby

1 COMMENT

  1. Mam sedem listkov, zo dni, co som si zobral dovolenku, ani raz ma nevyriesili, vraj enormna ucast….. hocijak som chcel, vzdy nijak. A to som neprisiel, jak seladon o deviatej….v tento rok to vidim uz nijak, zamestnsvatel mi uz dovolenku neda….tak ako?

Comments are closed.