Domov Elektromobilita Elektrické Ferrari nestratia zvuk ani emóciu, sľubuje šéf značky

Elektrické Ferrari nestratia zvuk ani emóciu, sľubuje šéf značky

Foto: Ferrari

Dobrá správa pre všetkých fanúšikov? Elektrické Ferrari podľa všetkého nebudú tiché. Mali by dostať jedinečný zvukový prejav a stratiť by nemali ani emóciu.

Prechod k elektrickému pohonu začína pomaly dobiehať aj športovo orientované značky. Skvelým príkladom je aj tradičný predstaviteľ sveta superšportov, talianske Ferrari. Automobilka z Maranella je desaťročia symbolom krásnych a najmä rýchlych áut, no tiež aj spaľovacích motorov. Mnohí z vás si spomenú na legendárny výrok Enza Ferrariho: „Aerodynamika je pre ľudí, ktorí nevedia skonštruovať motory.“ Väčšine by preto pred pár rokmi ani nenapadlo, že talianska ikona bude mať v portfóliu SUV a čoskoro predstaví aj svoj vôbec prvý elektromobil.

Ferrari Purosangue
Ferrari Purosangue. Foto: Ferrari

V tejto súvislosti majú priaznivci sveta rýchlych kolies k elektromobilom dve veľké výhrady. Absencia zvukového prejavu a nedostatok emócie, ktoré k športovým vozidlám jednoducho patria. Ferrari však sľubuje, že toto nebude prípad ich elektrických modelov.

„Emozioni“ budú mať aj elektromobily

Prvý elektromobil so spínajúcim sa koňom na kapote by mal byť uvedený na trh koncom budúceho roka. Podrobnosti o chystanej novinke si automobilka zatiaľ pozorne stráži. CEO značky Benedetto Vigna však v relácii Squawk Box Europe televízie CNBC povedal, že automobilka bude aj naďalej klásť dôraz na štýl a výkon svojich vozidiel (aj elektrických) a že nestratia “jedinečný” charakter značky. Zároveň dodal, že pracujú na jedinečných zvukových podpisoch svojich modelov. Ferrari si v roku 2023 dokonca nechalo patentovať výfukový systém pre elektromobily. Vigna si uvedomuje, že táto technológia im môže dať veľa možností. Zákazníci Ferrari požadujú predovšetkým emóciu, a tú im chcú v Maranelle ponúkať aj pri elektrických vozidlách.

Foto: Ferrari

„Keď hovoríme o luxusných vozidlách, ako sú naše autá, hovoríme o emóciách, ktoré dokážeme poskytnúť nášmu zákazníkovi, takže nehovoríme o funkčných autách, ako sú iné elektrické vozidlá, ktoré vidíte na cestách,” tvrdí Benedetto Vigna. „Úprimne, nepochybujeme o tom, že dokážeme nášmu klientovi poskytnúť jedinečný zážitok, pretože dokážeme využiť technológiu jedinečným spôsobom. To je to, čo naša spoločnosť robí od začiatku.”

Automobilka však aj naďalej bude investovať aj do spaľovacích motorov. Vigna totiž prezradil, že neverí, že spaľovacie motory niekedy úplne zmiznú z trhu luxusných vozidiel. Ferrari však zároveň predpokladá, že do roku 2026 budú zhruba 60 % ich ponuky tvoriť hybridy a elektromobily. Pomôcť by v tom mala aj nová továreň v Maranelle, ktorá bude vyrábať batérie, elektromotory a invertory.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJCNBC
Predchádzajúci článokVeľkolepý návrat? Hyundai sa zúčastní pretekov na Pikes Peak
Nasledujúci článok“Rolls-Royce” za cenu BMW X5, oplatí sa s naftovým šesťvalcom?