Domov Elektromobilita Huawei chce predstaviť svoj prvý elektromobil už tento rok!

Huawei chce predstaviť svoj prvý elektromobil už tento rok!

Huawei chce predstaviť svoj prvý elektromobil už tento rok

Okolo čínskej technologickej spoločnosti Huawei panuje v posledných rokoch pomerne veľký rozruch. No v tomto prípade nepôjde o škandál, ale o pomerne ambiciózny cieľ.

Čínska spoločnosť Huawei je aktuálne najväčším výrobcom telekomunikačných zariadení na svete. Značné problémy gigantu spôsobil bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý kvôli obrovskému špionážnemu škandálu nariadil sankcie na dovoz telekomunikačných produktov s logom Huawei. Manažéri spoločnosti ale nelenili a prišli s nápadom na expanziu do nových odvetví. Po vzore Apple sa tak ďalšia technologická firma začala angažovať v automobilovom priemysle.

Bude to auto alebo telefón na kolesách?

Podľa viacerých zdrojov zahájila čínska spoločnosť interný vývoj elektromobilu, pričom prvé výsledky ich práce by sme mohli vidieť už tento rok. Huawei podľa informácií začal rokovať so štátnou spoločnosťou Changan Automobile, ktorá by mala poskytnúť svoje výrobné haly na produkciu elektromobilov.

Podľa hovorcu Huawei však spoločnosť nebude vyvíjať a vyrábať vozidla pod vlastnou značkou, keďže “nie sú výrobcami automobilov”. Na druhej strane, Huawei má bohaté skúsenosti s vývojom technických riešení súvisiacich s komunikačnými technológiami alebo aj umelou inteligenciou. Je preto viac než rozumné predpokladať, že pôjde o “digitálne” zamerané automobily.

O tom, že ich budú poháňať baterky, už asi ani nemôže byť polemika. Koniec koncov, divízia HiCar (Huawei Car) má okrem toho uzavretú zmluvu s pekingským výrobcom elektromobilom BAIC Blue Valley, s ktorým uviedla na trhu prvý automobil na svete s operačným systémom HarmonyOS.

Umelá inteligencia v Porsche

Pred tromi rokmi demonštroval Huawei silu výpočtového výkonu modelu Mate 10 Pro s čipom s podporou umelej inteligencie. V public stunte bolo hlavným hrdinom okrem telefónu Porsche Panamera. S využitím strojového učenia a informácií z rôznych senzorov, ako sú kamery, mikrofóny, GPS a iné pohybové a polohové čidlá, dokázala umelá inteligencia na základe svojho okolia riadiť drahé auto.

Samozrejme, išlo skôr o demonštráciu schopnosti telefónu, ako o vývoj reálne použiteľného systému autonómnej jazdy. No v kontexte nových správ nám neostáva nič iné, len špekulovať aj na túto tému.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=FHdgyfRboHc]

Zdroj: auto.cz / startstop

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNajlepší pomer ceny a hodnoty? Nová Honda Jazz, stojí za to!
Nasledujúci článokNová Toyota Aygo má prísť v roku 2022. Pôjde však o ďalšiu generáciu?