Cestovanie okolo sveta je túžbou mnohých z nás. Niektorí chcú precestovať svet stopom, iní na balóne, ďalší zas vo svojom aute. No existuje množstvo dôvodov, prečo si tento sen nesplniť. To však nie je prístup 80-ročnej nemky Heidi Hetzer.

Heidi Hetzer je nemecká rallye jazdkyňa a podnikateľka, ktorá sa narodila v roku 1937 v Berlíne. Jej život bol s autami úzko spätý už od útleho detstva. Otec Heidi založil v roku 1919 autosalón v Berlíne a v roku 1933 sa stal oficiálnym dílerom automobilov značky Opel.

Heidi sa v roku 1954 ako 17-ročná začala venovať opravovaniu automobilov v otcovom podniku. Po smrti otca prevzala vedenie rodinnej firmy. S automobilmi ale ani zďaleka neskončila.

Prvej rallye sa zúčastnila v roku 1953 na skútri značky Lambretta. Hoci ju z jej prvých pretekov diskvalifikovali, nevzalo jej to chuť súťažiť. A odvtedy vyhrala celkovo viac ako 150 ocenení. Zúčastnila sa viacerých významných automobilových pretekov, medzi ktoré patrí napríklad Mille Miglia, Rally Monte Carlo, Rallye Paríž – Berlín, Panama-Alaska-Rallye či Rallye Düsseldorf – Šanghaj.

Avšak jej zďaleka najzaujímavejším projektom je cesta okolo sveta, ktorú podnikla ako 77-ročná. Ešte zaujímavejšie je auto, ktoré si na túto cestu zvolila. Je ním Hudson Great Eight z roku 1930, ktorý dostal prezývku “Hudo”.

“Deti sa ma pýtali: Mami, čo chceš robiť teraz, keď si predala firmu a máš množstvo voľného času? Chcem cestovať okolo sveta, odpovedala som,” povedala o svojej ceste Heidi Hetzer pre skvelý YouTube kanál Petrolicious, ktorý sa o neobyčajnom príbehu rozhodol natočiť video.

Inšpiráciou jej bola Clärenore Stinnes, ktorá ako prvá osoba precestovala svet na automobile. Cesta Clärenore trvala 2 roky od 1927 do 1929.

Cesta okolo sveta dámy v dôchodkovom veku začala v Berlíne 27. júla 2014.  “Pred jazdou som sa vždy pomodlila, aby som naštartovala. Hudo, buď dobrý chlapec a naskoč!” Povedala o svojej rutine Heidi. Celá jej cesta okolo sveta, pri ktorej navštívila každý kontinent, trvala do 12. marca 2017.

Z Nemecka sa Heidi vydala do východnej Európy, odtiaľ do Teheránu, cez Čínu do Austrálie. 4. apríla 2015 dorazila na Nový Zéland. Odtiaľ jej cesta smerovala do Kanady a hranicu so Spojenými štátmi prešla na konci augusta 2015. Heidi pokračovala na juh a cez Atlantik sa dopravila do Južnej Afriky, odkiaľ sa vrátila späť do Európy.

Cesta okolo sveta na vyše 80-ročnom aute, samozrejme, nebola ružovou záhradou. Auto sa niekoľkokrát pokazilo, no podľa jej vlastných slov sa vždy a všade našli dobrí ľudia, ktorí jej ho pomohli znova spojazdniť a splniť jej tak sen. Okrem toho Heidi na cestách prišla o dva prsty, jeden zub, bola účastníčkou dopravnej nehody, podstúpila chirurgické odstránenie zhubného nádoru, bola okradnutá a navždy stratila niekoľkých priateľov. “Keď sa vrátim, hneď musím ísť na cintorín,” povedala Heidi v Afrike, keď sa dozvedela o smrti známych.

Po návrate bola dokonca obvinená z rasizmu kvôli poznámke, ktorú utrúsila vo vysielaní, v rozhorčení z toho, že bola v Afrike okradnutá.

Takto Heidi Hetzer privítali v rodnom Berlíne 12. marca 2017:

Celkovo Heidi s Hudom prešla za 2 a pol roka približne 84-tisíc kilometrov. Úctyhodný výkon vzhľadom na vek dvojice, nemyslíte? 🙂

Jedno video je viac než tisíc slov. To platí dvojnásobne, ak ide o tvorbu Petrolicious. 🙂

1930 Hudson Great Eight: The Globetrotter

Zdroje: Heidi | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokE, F alebo G? Ako dobre ovládate BMW označenia? 4. časť
Nasledujúci článokÚplne nové Combo, je viac rodinné ako doteraz!