Domov Lifestyle Audi S4 nemusí byť len stredná trieda

Audi S4 nemusí byť len stredná trieda

Kto by si myslel, že Audi S4 je čisto auto vychádzajúce z modelu A4, bude na omyle. Ešte predtým, než prišlo označenie A4, teda zástupca zo strednej triedy, sme tu mali S4ku vo vyššej strednej triede. Poďme si na ňu spomenúť.

Audi S4 z rokov 1992 až 1994 pozná už skôr motoristický nadšenec, ako bežný „nasávač“ techniky moderných áut. Vychádzala totiž z modelu Audi 100, generácie C4, teda predchodcu prvej novodobej A6 C5. Avšak aj 100ka, ako ju ľudovo označovali, mala už názov A6, po facelifte v roku 1994. Novodobá A6 C5 prišla až o 3 roky neskôr.

A keďže pomenovanie prinieslo aj zmenu na S6 už v tejto generácii C4 a teda niečo, čo poznáme dodnes, zamerajme sa na C4 z Audi 100. Nedávno sa jedno zaujímavé auto objavilo v Českej Republike na predaj a tak mi napadol tento článok. O čom teda to Audi S4 generácie C4 bolo?

RS2 a S4?

Písmenko S bolo v tej dobe skoro to naj, už vtedy totiž existovala RS2, ktorá naopak vychádzala z menšej Audi 80, teda predchodcu Audi A4. Viem, trocha nelogické, ale tak to bolo. Jednoducho RS2 bol predchodcom RS4 a S4 bol predchodcom S6 a RS6. Pod kapotou ste mohli mať prekvapivo až 2 rôzne motorizácie, jednu lepšiu ako druhú.

Menším motorom bol tradičný 5-valec, ktorý mal 2,2 litra, s turbom 230 koní a 350 Nm. Samozrejmosťou bol pohon 4×4 s torsenom, žiaden Haldex. Zrýchlenie na 100ku zvládol za 6,8 sekundy, k dispozícii bola manuálna prevodovka.

Väčší motor mal V8 4,2 litra, bol bez turbodúchadla a ponúkal 280 koní s 400 Nm. Tak isto bol v predaji s manuálnou prevodovkou, tak isto mal pohon quattro a zlepšil zrýchlenie na 100ku na 6,2 sekundy. To bol v tej dobe skutočne impozantný čas, keď si predstavíme, že sa bavíme o nielen sedane ale aj o kombi Avant.

AUDI 100 S4 V8 | CarPorn

Obe autá sú dnes vyhľadávanými youngtimermi, ktoré majú čo ponúknuť. V8mička je skôr o zvuku, preplňovaný 5-valec sa zvukom tiež nedá zahanbiť, ale skôr zaujme záťahom turba. Obe verzie už nestoja pár tisíc eur, ale pekné kúsky sú s cenou okolo 10 tisíc eur. Je ich na predaj ešte niekoľko, bude ich však len menej a menej.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVW Golf Alltrack ide do predaja
Nasledujúci článokNová Dacia Sandero bude mať len trojvalce