Kto by bol povedal, že model E-Type od Jaguáru už bude oslavovať 60 rokov. Súčasťou veľkej oslavy je nových 12 renovovaných a upravených vozidiel tohto modelu pre zákazníkov.

Aristokratický Jaguar E-Type si svoju premiéru odkrútil na ženevskom autosalóne 15.3.1961. Vtedy bola k dispozícií iba coupé verzia tohto vozidla a verejnosť oň prejavila veľký záujem. Dalo by sa povedať, že predčila očakávania automobilky. Preto bola tak automobilka doslova prinútená „priniesť na svet“ druhú karosársku verziu – roadster. Ten sa na výstavisko dostavil do 24 hodín.

Jaguar E-Type 60 Collection vzdáva hold týmto dvom automobilom od 60 rokov neskôr. Prvé coupé bolo predstavené vo farbe Opalescent Gunmetal Grey s ŠPZ-tkou 9600 HP. Toto vozidlo bolo donesené na výstavisko Bobom Berrym. Roadster doniesol Norman Dewis – jemu bolo povedané, že auto musí byť na ďalší deň v Ženeve, nech to stojí čo to stojí.

Vozidlá z kolekcie E-Type 60 Collection majú po pár rokoch totožné farby ako tie, ktoré boli pred 60-timi rokmi predstavené vo Švajčiarsku. Autá majú lepší vzhľad a takisto budú disponovať novým infotainmentom Jaguar Classic Infotainment s navigáciou a Bluetooth spojením. Technické novinky zahŕňajú novú 5-stupňovú manuálnu prevodovkou so synchronizáciou na všetkých rýchlostných stupňoch, s ozubenými kolesami a zosilnenou skrinkou.

3,8-litrový šesťvalec XK dosahuje maximálny výkon 265 koní. Motor dostal zliatinový chladič, či elektrický ventilátor a elektronické zapaľovanie. Výfukový systém bol takisto prekopaný a majitelia dostanú výfuk z nerezovej oceli – bude tak produkovať hlbší zvuk a bude mať dlhšiu životnosť.

Odkazom na minulosť je logo E-Type 60 s rokmi 1961 – 2021, či volant s vencom vyrobený po vzore pôvodných vozidiel zo svetlého bukového dreva. Tlačidlo klaksónu je vyrobené z 24 karátového zlata. Každý jeden kus bude dodávaný so špeciálnou plachtou na prekrytie, takisto s označením E-Type 60. Na stredovej konzole nájdeme zaujímavú rytinu od dizajnéra a umelca Kinga Nerda, ktorá hovorí o ceste z továrne Coventry do Ženevy. Jaguar hovorí, že táto rytina vznikala viac ako sto hodín.

Jaguar E-type | 60th Anniversary

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJautocar.co.uk
Predchádzajúci článokSeat chystá elektrický crossover na rok 2025! Čo môžeme čakať ?
Nasledujúci článokZelené značky pre elektromobily v zahraničí. Aké majú privilégiá?