Napriek svojmu zvyšujúcemu sa postaveniu ako najpredávanejšie hybridné vozidlo v Amerike je Toyota Prius chápaná ako tiché a nie príliš zaujímavé auto.

Existuje však jeden spôsob, ako to zmeniť : Ľudkovia z American Racing Headers strávili veľkú časť roka swapom motora Hellcat s výkonom 1000 konských síl do 2005 Priusu. Dokončená prestavba ,,PriuSRT8“ uzrela svetlo sveta  tento týždeň na prebiehajúcej SEMA show v Las Vegas,  kde sa rozum pozastavuje nad takýmito projektami.

Ale prečo nie? Kto z nás by nechcel mať unikátne auto, ktoré je jediné svojho druhu na svete ? Minimálne kvôli zábave. Ale ako sa dá zmeniť takýto lenivý hybridný povoz s predným náhonom na revúceho netvora na závody na štvrť míle? American Racing Headers sa spojili s tímom Farks Supercars, aby roztrhli pôvodné podvozky Priusu a vylepšili veľkú časť pomocou svojho unibody, aby vytvorili priestor pre V-8, čo zahŕňalo aj výrobu vlastného rámu podvozku a mechanických bitov, aby zmenili pohon na zadné kolesá.

Na získanie skoro štvorciferného počtu konských síl z mlynu Hellcat ARH prišiel na rad obrovský 4,5-litrový kompresor Whipple. Táto monštruózna kombinácia je prepojená so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou Tremec Magnum, ktorá presúva energiu naspäť na zadnú nápravu Fordu s 9-palcovou zadnou nápravou cez hnací hriadeľ z carbonových uhlíkových vlákien. Zaujímavé je, že všetka táto konská sila sa napratala pod originál karosériu. Ak by ale zvonka neboli vidno hrubé semisliky či rámy na oknách, PriuSRT8 by bol najironickejšie ,,vyzdobeným“ hybridom na svete.

Vnútri sú zmeny však o niečo zreteľnejšie. Zvyčajne vyrábané palubovky a dlhá riadiaca páka smerom hore sú dosť zrejmé stopy, že veci nie sú tak, ako sa zdajú, a zatiaľ čo zadné sedadlo bolo vyrazené, aby sa vytvoril priestor pre celú klietku, zvyšok interiéru je prekvapivo dobre prichystaný pre drag racing. Prístrojovka je zabalená do kože, na podlahe je koberec a sedadlá na lopatky vyzerajú pohodlne.

Ak si myslíte, že je to len ďalšia funkčne neužitočná výstavná zostava, pamätajte na to, že toto je funkčný, ovládateľný a legálny závodný ,,tučko“. Spoločnosť Car & Driver oznámila, že tím ARH plánuje každý deň jazdiť s výkonom 1000 koní ako Toyota Prius. Medzi mimoriadnym postrekom a silným Hellcatom pod kapotou by ste nemali mať najmenší problém vidieť alebo počuť, že PriuSRT8 prichádza.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW Z8 vlastnené zakladateľom Applu Stevom Jobsom bude onedlho na predaj v aukcii.
Nasledujúci článokPorsche s výkonom 828 koní? To je nová Gemballa GT.