Domov Lifestyle Ste vy a vaše auto pripravení na mokrú vozovku a daždivé počasie?

Ste vy a vaše auto pripravení na mokrú vozovku a daždivé počasie?

Suché a horúce leto veľmi rýchlo vystriedal chladný jesenný dážď. Na jednu stranu to prospieva zásobovaniu pôdy a zeme vlahou, na druhú však spôsobuje neustále mokrá vozovka vodičom na cestách problémy. Majitelia motorových vozidiel si tak musia dávať väčší pozor, pretože dlhšia brzdná dráha, možný aquaplaning a zlá viditeľnosť zvyšujú riziko nehody.

Aj letmý pohľad do štatistík prezrádza, že pri daždi je riziko nehody dvakrát vyššie ako na suchej vozovke. Aby ste sa preto bezpečne dostali do cieľa aj za zlých poveternostných podmienok, dáme vám niekoľko dobre mienených a dôležitých rád pre opatrnú jazdu. Ochránite nimi seba, účastníkov vozovky a všetky dôležité ploché tesnenia v silnom stroji.

Jazdite uvoľnene

Hektické správanie a chaos nie sú vo veľkej a rozbehnutej premávke veľmi dobrým spoločníkom. A keď je mokro a prší, platí to dvojnásobne, pretože náhle brzdenie a jazdné manévre alebo zmena jazdného pruhu môžu rýchlo viesť k nehode, a to napriek tomu, že je váš stroj vybavený tým najlepším pohonom TMP 71. Kvôli zlej viditeľnosti a dlhšej brzdnej dráhe nemusia ostatní účastníci cestnej premávky tiež včas zareagovať a nehoda je na ceste.

Skúste preto zabudnúť na stres a rýchle unáhlené kroky, vyhnite sa zbytočne prudkému brzdeniu a zapnite včas smerovky. Uvidíte, že okrem vás a ostatných účastníkov vozovky takéto správanie určite ocenia aj   pevné prevodovky silného stroja.

Pomaly ďalej zájdete

Nie je žiadnym tajomstvom, že asfalt za mokra ponúka výrazne menšiu trakciu a „priľnavosť“ a výrazne dlhšia je aj brzdná dráha. Okrem toho by ste mali vždy brať do úvahy takzvanú „sekundu strachu“ – t. j. čas, ktorý priemernému vodičovi trvá, kým v núdzovej situácii dupne na brzdy. Aj pri rýchlosti 50 km/h prejde auto v takomto počasí ešte 15 metrov, ktoré môžu byť v prípade núdze  rozhodujúce.

Ak teda prší, mali by ste znížiť rýchlosť. Na diaľniciach v mokrých oblastiach platia špeciálne rýchlostné limity. Ak viditeľnosť nie je väčšia ako 50 metrov, zákon povoľuje iba maximálne 50 km/h.

Dobre si „naskenujte“ stav vozovky

Predvídavá jazda je ďalším dôležitým kľúčom k predchádzaniu nebezpečným situáciám. Venujte pozornosť špeciálnym výstražným štítkom, ktoré poukazujú na zvýšené riziko aquaplaningu. V zásade treba vždy pri daždi zbystriť všetky vaše zmysly.

 

Pozorne sledujte, či sa na vozovke netvoria kaluže a prispôsobte tomu svoju rýchlosť. Opatrnosť je obzvlášť dôležitá v hlbokých plavebných dráhach a priehlbinách, pretože sa tu hromadí veľa vody a riziko aquaplaningu je obzvlášť vysoké. To isté platí pre meniace sa asfaltové povrchy a cesty v zákrutách.

Dajte o sebe vedieť

Na ceste by ste mali byť vždy prítomní len so zapnutými stretávacími svetlami, najmä keď prší, aby vás ostatní účastníci cestnej premávky včas videli. Ak je viditeľnosť menšia ako 150 metrov, môžete na diaľnici aktivovať aj hmlové svetlá. Mimo mesta je to povolené už za viditeľnosti cca 100 metrov, v meste na cca 60 metrov.

Nezabudnite ale, že zadné hmlové svetlo smiete zapnúť iba vtedy, keď je hmla – a iba vtedy, keď je viditeľnosť menšia ako 50 metrov. Vzdialenosť medzi dvoma vymedzovačmi slúži ako dobré vodítko, pretože sú umiestnené presne v tejto vzdialenosti od seba.

Udržujte si odstup

Nielen z dôvodu šírenia vírusov je dodržiavanie odstupov v dnešnom svete dôležité 🙂 Aby ste boli pripravení na všetky možné situácie na vozovke, mali by ste si na mokrej ceste udržiavať obzvlášť veľký odstup od vozidla pred vami – pokiaľ možno 1,5-krát väčší ako na suchom asfalte. A ak to chcete vyjadrené v časovom horizonte, ideálne sú tri sekundy.

Ak sa budete pri silnom daždi týchto rád držať, myli by ste sa riziku nehody a ohrozeniu života na vozovke vyhnúť.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPorsche oslavuje 50 rokov modelov RS atraktívnou výstavou
Nasledujúci článokBMW Z4 má po facelifte, dostane M40i manuál?