Domov Lifestyle Homologizovaný Mercedes-Benz CLK LM mieri do aukcie a môže byť váš

Homologizovaný Mercedes-Benz CLK LM mieri do aukcie a môže byť váš

Mercedes-Benz CLK LM je kus vozidla. A to doslova. Dokázalo vyhrať niekoľko závodov a stále vyzerá k svetu. Aktuálne je jeden kus na predaj.

Závodný špeciál Mercedes-Benz CLK LM bolo nástupcom legendárneho modelu CLK GTR. CLK LM svojho predchodcu nahradilo už po dvoch kolách šampionátu FIA GT v roku 1998. Pod kapotou driemala atmosférická V8 označovaná M119 s menom GT108B. Obsah motora bol 5,0-litra a výkon šialených 441 kW. V kokpite sa striedala štvorica jazdcov zvučných mien. Za volantom sedeli Bernd Schneider, Klaus Ludwig, Mark Webber a Ricardo Zonta. S vozidlom dokázali vyhrať všetkých desať pretekov sezóny, ktorá bola poslednou pre kategóriu GT1. Konkurencia zistila, že nemá absolútne žiadnu šancu oproti Mercedesu a nemecká značka by tak musela pretekať iba sama proti sebe.

Aktuálny kus je na predaj v britskom salóne JM Performance Ltd s označením šasi 005. Samotná továreň toto vozidlo využívala k testovaniu a po konci sezóny v roku 1998 ho predala. Vozidlo sa istú dobu nachádzalo u japonského zberateľa vozidiel, v roku 2013 sa objavilo vo Francúzsku a aktuálny majiteľ ho má vo vlastníctve od roku 2017. Vozidlo bolo viditeľné na veteránskych akciách. V minulom roku vozidlo dostalo novú palivovú nádrž a čerpadlá. Prešlo repasom podvozku a obnovený bol aj hasiaci systém – pre prípad núdze.

Čo je zaujímavosťou, tak tento závodný špeciál prešiel homologizáciou ku klasickému cestnému jazdeniu, teda minimálne vo Veľkej Británií. Teraz je tento pekelný stroj znova k dispozícií k predaju, no cena je iba na vyžiadanie. Cena však určite nebude malá, keď zoberieme do úvahy, že pred piatimi rokmi sa predal model CLK GTR za cenu 187.000 €. Na druhú stranu, mať okruhový špeciál postavený na značkách tiež nie je k zahodeniu.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJmotorauthority.com
Predchádzajúci článokČína pokračuje v dobýjaní Európy. BYD chystá nové elektrické SUV Seal U
Nasledujúci článokModernizované Porsche 911. EDIT g11 priamo z Prahy