Domov News TOP 5 najvýkonnejších štvorvalcových motorov všetkých čias

TOP 5 najvýkonnejších štvorvalcových motorov všetkých čias

Aj malé motory dokážu byť poriadne nadupané. Výber týchto piatich štvorvalcov je toho jasným dôkazom.

Výkonný motor nemusí byť len veľká V8 či V10. Aj malé agregáty so štyrmi valcami skrývajú veľký potenciál, hoci väčšina ľudí by ich pri športových vozidlách bez mihnutia oka zavrhla. Všetko však záleží od toho, ako dobre je štvorvalec skonštruovaný a ako daný potenciál dokážu inžinieri využiť. Existuje preto viacero agregátov, ktoré výkonom doslova prekvapia a zahanbia aj väčšie motory. Prinášame zoznam piatich vôbec najvýkonnejších štvorvalcov na svete.

VW EA888 Evo 4

Tento ikonický 2,0-litrový štvorvalec vznikol v roku 2008 a odvtedy prešiel rozsiahlym vývojom a zdokonalením. Výsledkom je až 27 rôznych variantov EA888 prispôsobených rôznym aplikáciám, modelovým rokom a výkonom. Vôbec najvýkonnejší nesie označenie Evo 4, ktorý sa začal vyrábať v roku 2021. Nájsť ho môžeme pod kapotou VW Golf R ôsmej generácie, kde ponúka 235 kW (320 k) a 420 Nm krútiaceho momentu. Na jeden liter objemu tak agregát produkuje 160 koní.

štvorvalec EA888 Evo 4
Foto: Volkswagen

Motor EA888 Evo 4 sa môže pochváliť robustnou konštrukciou s rozvodovou reťazou a výhodou viacbodového aj priameho vstrekovania paliva. Za zmienku tiež stojí jeho jedinečné sacie potrubie dômyselne integrované do hlavy valcov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.2 / 5. Počet hodnotení 158

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
3
4
5
Predchádzajúci článokKoniec hodovania Tesly a Číny? Európsky automobilový priemysel možno spojí sily
Nasledujúci článokNeuveriteľná drzosť Erika Kaliňáka, lex Vajanského nabralo nečakaný smer