Domov Doprava Od 1. júla sa zmení interval STK, budeme chodiť častejšie?

Od 1. júla sa zmení interval STK, budeme chodiť častejšie?

Stk ek ko
Zdroj: trnavastk.sk

Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh vyhlášky, podľa ktorej by všetky motocykle, trojkolky a štvorkolky museli absolvovať pravidelné technické kontroly nie každé dva, ale štyri roky. Táto zmena by mala nadobudnúť účinnosť od 1. júla 2024.

Návrh vyhlášky by teda zmenil pravidelnosť kontrol technickej spôsobilosti týchto vozidiel. Kým v súčasnosti musia majitelia motocyklov, trojkoliek a štvorkoliek prvú technickú kontrolu absolvovať po štyroch rokoch od prvého prihlásenia a potom každé dva roky, po novom by malo stačiť ísť na STK každé štyri roky. Ministerstvo návrh obhajuje tým, že aktuálna dvojročná lehota sa vzhľadom na charakter uvedených vozidiel, s ktorými sa nejazdí až tak často ako napríklad s vozidlami M1 alebo N1, javí ako príliš prísna. Majitelia týchto vozidiel tak ušetria výdavky na absolvovanie technickej kontroly, pričom ministerstvo sa domnieva, že bezpečnosť cestnej premávky by to nemalo výrazne zhoršiť.

Ako informuje portál oPeniazoch, zmena sa dotkne všetkých vozidiel v kategóriách L3e až L7e, čo je zhruba 162-tisíc vozidiel. Podľa údajov ministerstva dopravy viac ako 85 % z nich vlastnia fyzické osoby. Pochopiteľne, stanice technických kontrol vykonajú menej kontrol, a to zhruba o 30-tisíc ročne (menej ako 2 % všetkých kontrol za rok). Zníženie počtu STK bude znamenať v štátnom rozpočte výpadok 170-tisíc eur ročne na dani z pridanej hodnoty. STK vykonaná do 30. júna 2024 by pritom zostala v platnosti do uplynutia lehoty pri nej určenej.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMinisterstvo dopravy SR
Predchádzajúci článokPriama úmera podľa Dodge, kôň = 10 dolárov
Nasledujúci článokAuto vzalo stovkám ľudí život aj zdravie – štatistika nehodovosti za rok 2023