Domov News Prekvapenie, Kia prinesie do Európy benzínový sedan

Prekvapenie, Kia prinesie do Európy benzínový sedan

Foto: Kia

Kia predstavuje nový kompaktný štvordverový model K4, ktorý má premiéru na medzinárodnom autosalóne v New Yorku. Podľa tlačovej správy “ceny, konkrétne termíny dostupnosti v európskych krajinách, detaily výbavy a ďalšie podrobnosti o modeli K4 budú oznámené v budúcnosti.” To znamená, že model Kia K4 by sme mohli uvidieť aj v európskych showroomoch.

Úplne nová Kia K4 podporuje záväzok spoločnosti Kia vyrábať športové sedany s pokročilými technológiami a vyšším výkonom,“ povedal Steven Center, prevádzkový riaditeľ a výkonný viceprezident spoločnosti Kia America. „Úspech v segmente kompaktných vozidiel znamená priniesť zákazníkom nadštandardnú výbavu. Model K4 je navrhnutý tak, aby prekonal ich očakávania.

Kia K4 vytvára silný a dynamický dojem, pretože výrazné proporcie sa rozprestierajú do všetkých štyroch smerov a ladia s princípmi dizajnového jazyka značky Kia s názvom „Zjednotenie protikladov“. „Vďaka spojeniu splývavej strešnej línie fastbacku a širokého postoja modelu K4 spadá vizuálny dojem do segmentu kompaktných aj stredne veľkých vozidiel,“ povedal Tom Kearns, hlavný dizajnér centra Kia Design Center America. „Tvorivé napätie, ktoré zdôrazňuje dizajnový jazyk ,Zjednotenie protikladov‘, nám umožnilo improvizovať s tradičnými tvarmi trojpriestorovej karosérie.

Kia K4
Foto: Kia
Dizajn

Model K4 má celkovú dĺžku 4,71 m a šírku 1,85 m, takže ide o najširší a najväčší model z kompaktného segmentu. Cestujúci na zadných sedadlách si užijú jazdu vďaka najväčšiemu priestoru pre nohy aj hlavu na úrovni 96,5 cm, resp. 94,7 cm. Vertikálne umiestnené predné a zadné LED svetlá inšpirované vlajkovou loďou EV9 prostredníctvom svetelného podpisu vytvárajú výrazné hrany. Kľučky zadných dverí sú skryté v zadnom stĺpiku. Zvýrazňujú proporcie modelu K4 v štýle fastbacku a pozornosť obracajú na natiahnuté bočné presklenie, ktoré sa smerom dozadu zužuje. Batožinový priestor má základný objem 413 litrov.

Ústredným prvkom širokého a rozsiahleho kokpitu sú integrované digitálne prístroje: novinka v segmente kompaktných sedanov a dizajnový prvok sám osebe. Ultramoderný operačný systém Connected Car Navigation Cockpit (ccNC) s možnosťou aktualizácií softvéru na diaľku (OTA), ktorý sa po prvýkrát predstavil vo vlajkovej lodi EV9, zobrazuje informácie v digitálnom centre s uhlopriečkou 30 palcov. Systém ccNC spracúva údaje rýchlejšie a precíznejšie, pričom často používané ovládacie prvky sú k dispozícii po vykonaní jednoduchého gesta na obrazovke.

Foto: Kia

Voliteľný digitálny kľúč verzie 2.0 s ultraširokopásmovou technológiou umožňuje zákazníkom používať kompatibilné inteligentné zariadenia Apple a Samsung, prípadne inteligentnú kartu s podporou NFC vo funkcii virtuálneho kľúča od vozidla, ktorý možno využívať na zamykanie, odomykanie a jazdu. Okrem toho možno tieto kľúče zdieľať s priateľmi a rodinou prostredníctvom textových správ na kompatibilných zariadeniach. Vďaka voliteľným digitálnym funkciám a službám možno využiť možnosť aktualizácie modelu K4 na diaľku prostredníctvom služby Kia Connect Store.

Voliteľný hlasový asistent Kia Connect ponúka jednoduchý prístup k rôznym funkciám vozidla. Spoločnosť pracuje tiež na rozšírení funkcií hlasového asistenta pomocou generatívnej umelej inteligencie, aby dokázal poskytovať rôznorodé informácie, napríklad o cenných papieroch, športových výsledkoch, obsahu príručky či miestnych zaujímavostí. Asistent Kia je navrhnutý tak, aby počúval nadväzujúce otázky a komunikoval s vodičom bežnou rečou.

Kia K4
Foto: Kia
Motory

Kia K4 s pohonom predných kolies bude v ponuke s dvomi pohonnými jednotkami. Štandardný 2,0-litrový motor má výkon 147 koní, krútiaci moment takmer 179 Nm a spolupracuje s inteligentnou variabilnou prevodovkou (IVT). Alternatívou je 1,6-litrový motor s turbodúchadlom prenáša výkon 190 koní a krútiaci moment 264 Nm cez 8-stupňovú automatickú prevodovku. Športový balík výbavy dopĺňajú páčky radenia pod volantom a športové pedále. Pre varianty K4 GT-Line a GT-Line Turbo je určené viacprvkové zavesenie zadných kolies.

Asistenčné systémy

Kia K4 využíva zdokonalený a rozšírený rad štandardných aj príplatkových systémov ADAS. V štandardnej výbave modelu K4 sú okrem toho aj zadné bočné airbagy, ktorých je tak spolu osem. Kia K4 ponúka najnovšie systémy Kia ADAS vrátane štandardného inteligentného asistenta obmedzenia rýchlosti (ISLA), asistenta pre udržanie vozidla v jazdnom pruhu (LKA) a inteligentného tempomatu s funkciou Stop & Go (SCC so S&G). Ústredným prvkom voliteľných asistenčných technológií vodiča v modeli K4 je asistent na predchádzanie kolíziám s vozidlom vpredu vo verzii 1.5, ktorý zaznamenáva riziko a za určitých okolností zabráni kolíziám. Dokáže rozpoznať vozidlá, chodcov a cyklistov pred vozidlom počas jazdy, ako aj protiidúce vozidlá pri odbočovaní vľavo na križovatke. Vodiča upozornia vibrácie volantu.

Kia K4
Foto: Kia

Medzi prvky voliteľnej výbavy verzie K4 GT-Line Turbo patrí asistent na predchádzanie kolíziám s vozidlom vpredu 2 so zdokonalenou funkčnosťou, ktorý je navrhnutý tak, aby zaznamenával križujúce vozidlá pri prejazde križovatkou. Systém je zároveň navrhnutý tak, aby pomohol zabezpečiť určitú mieru brzdenia a/alebo riadenia s cieľom zabrániť niektorým kolíziám, prípadne zmierniť ich následky v prípade, ak zaznamená protiidúce vozidlá pri predbiehaní iných vozidiel alebo vozidlá vpredu pri zmene jazdného pruhu. Asistent riadenia pri vyhýbacích manévroch dokáže zmierniť následky kolízií s prekážkami, chodcami alebo inými vozidlami vpredu.

Okrem štandardného systému výstrahy pred kolíziou s vozidlom v mŕtvom uhle a systému upozornenia na križujúce vozidlá vzadu je pre variant GT-Line k dispozícii aj asistent na predchádzanie kolíziám s vozidlom v mŕtvom uhle a systém monitorovania mŕtveho uhla, ktoré pomáhajú zobrazovať a zaznamenávať vozidlá približujúce sa zozadu a vo vedľajších jazdných pruhoch. Konkrétny systém môže za rôznych okolností aktivovať brzdy, aby pomohol zabrániť možnej kolízii. Voliteľný systém monitorovania okolia vozidla poskytuje 360-stupňový pohľad pri cúvaní a parkovaní, pričom využíva kamery umiestnené po obvode auta.

Kia Reveal | Live from New York Auto Show

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokOtravuje vás systém štart-stop? Ukážeme vám, ako ho natrvalo vypnete
Nasledujúci článokMuž si pri dome postavil 3,5-kilometrový pretekársky okruh