Mnohí z vás iste postrehli, že automobilka Volkswagen poslala svoj nový elektrický špeciál I.D. R na slávny Colorádsky vrch Pikes Peak s cieľom zdolať túto horu v čo najrýchlejšom čase medzi elektrickými automobilmi. Stal sa z toho absolútny rekord!

O chúťkach nemeckej automobilky a jazdca Romaina Dumasa v upravenom špeciáli I.D. R Pikes Peak ste mohli už počuť. Nemci do Colorada mierili len s jedným cieľom: spraviť zo svojho závodného elektromobilu ten najrýchlejší, aký túto horskú cestu kedy zdolal. Nakoniec sa však stalo to, čo nikto nečakal a Volkswagen zaznamenal absolútny rekord, keď stanovil čas 7:57.148 s. Romain Dumas sa tak stal prvým jazdcom, ktorý túto horu zdolal za menej než osem minút.

Dumas však tvrdí, že čas mohol byť aj o čosi lepší: „V druhej časti bola zriedka hmla a trať vlhká. S výsledkom som spokojný, no mohli sme byť aj rýchlejší, keby tento druhý sektor bol suchý.“

Volkswagen pôvodne prišiel prekonať čas 8:57.118 s, ktorý bol stanovený Rhysom Millenom v špeciáli e0 PP100 pred dvoma rokmi. Už tréningové tempo, nasadenie a kvalifikačné jazdy však ukázali, že I.D. R Pikes Peak je v najlepšej forme a tento stanovený rekord môžu hravo zdolať. Málokomu však napadlo, že tento elektrický prototyp prekoná aj čas 8:13.878 s z roku 2013, ktorý zaznamenal legendárny rally jazdec Sébastien Loeb s upraveným Peugeotom 208 T16 Pikes Peak.

„Posledné minúty pred samotným štartom boli veľmi stresujúce. Nechcem to znova zažiť. Potom sa postavil na štartový rošt, bliklo zelené svetlo a mne to prišlo ako keby jazdil celú hodinu. Opäť raz sme však ukázali, že pokiaľ sa niečo chystáme spraviť, urobíme to správne,“ dodal šťastný Sven Smeets za VW Motorsport, ktorý si nemohol priať lepšiu reklamu pre I.D.

„Som hrdý a šťastný. Všetci sme tvrdo pracovali. Romain predviedol famózny výkon a nezabúdajte, že to bolo prvý raz, čo v špeciáli odjazdil celú trasu,“ nechal sa počuť Smeets. Pred oficiálnym závodom sa môže na trati testovať, no len v určených úsekoch.

Technický riaditeľ Francois-Xavier Demaison neskôr priznal, že mali aj jemné technické problémy. „Vedeli sme, že sme rýchli, ale museli sme riešiť aj drobnosti ako správny chod batérií, ktoré nás v posledných dňoch trápili. Nikto z nás nečakal, že prekonáme čas Peugeotu. Som však rád, že sa nám to podarilo!“ Dodal jeden z hlavných aktérov úspechu.

Pikes Peak 2018 - Volkswagen I.D. R WORLD RECORD 7'57" | HOW IT'S MADE Race Car

Zdroje: autocar | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJautocar.co.uk
Predchádzajúci článokChevrolet Blazer je po 13-tich rokoch späť a v najlepšej forme!
Nasledujúci článokMotor & Wheels: Ikonické Mini Mr. Beana