Po rokoch čakania je to konečne tu. Toyota oznámila, že Supra bude oficiálne predstavená na autosalóne v Detroite už čoskoro.

Toyota potvrdila, že premiéra dlho očakávaného športového modelu Supra prebehne na medzinárodnom autosalóne NAIAS 2019. Ten sa bude konať od 14. do 27. januára v americkom Detroite.

Výrobu obľúbenej a uctievanej Supry Toyota ukončila už v roku 2002, no posledných pár rokov sa to hemží správami o nástupcovi. Tento rok ju Toyota vzkriesila na 88. ročníku medzinárodného ženevského autosalónu v podobe konceptu s názvom „GR Supra Racing Concept“. Týmto oficiálne potvrdila znovuuvedenie modelu Supra späť na trh.

Prototyp novej Toyoty Supra sa síce tento rok fanúšikom ukázal pri rôznych príležitostiach, oficiálna premiéra nie a nie prísť. V júli nová Supra absolvovala medzinárodnú premiéru na britskom Festivale rýchlosti v Goodwoode. Potom sa Supra v októbri v rámci vývojových aktivít zúčastnila aj 9. pretekov vytrvalostného šampionátu VLN na Nürburgringu a tieto preteky dokončila. No, samozrejme, stále dostatočne zamaskovaná na to, aby sme si vedeli spraviť finálnu predstavu o tom, ako bude znovuzrodená legenda vyzerať. Ostáva nám ale už len pár mesiacov.

Čo už o Supre vieme?

Supra bude zdieľať techniku s novým mníchovským roadsterom BMW Z4, ktorý bol predstavený len nedávno. Novinka sa prvý krát svetu odhalila na Concours d’Elegance v Pebble Beach, kde ju osobne odprezentoval slovenský šéfdizajnér BMW Jozef Kabáň.

Zďaleka najzaujímavejšou verziou je M40i First Edition, ktorú poháňa typický radový šesťvalec s výkonom  250 kW (340 koní). BMW s týmto motorom dokáže z pokoja akcelerovať na rýchlosť 100 km/h za 4,6 sekundy. Ak Supra dostane rovnaký motor, môžeme zrejme očakávať veľmi podobné čísla. Okrem toho Z4 charakterizuje aj nízko položené sedadlo vodiča, nízke ťažisko a ideálne rozloženie náprav 50:50. Je ale otázne, do akej miery budú tieto autá podobné. Hoci Z4 je roadster a Supra coupé, automobilky určite nechcú, aby modely navzájom na sebe kanibalizovali.

Toyota očakáva, že nová Supra sa na svetových trhoch objaví v priebehu prvého polroka 2019.

Zdroje: Toyota | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNový SEAT Leon prinesie menej hrán a viac sexi tvarov
Nasledujúci článokN Line už je realitou aj pre Hyundai i30 Fastback