Domov Lifestyle Nový Aeromobil na trhu už o tri roky. Aká bude budúcnosť cestovania?

Nový Aeromobil na trhu už o tri roky. Aká bude budúcnosť cestovania?

Slovensko má veľkú príležitosť zviditeľniť sa naozaj revolučnou novinkou na naše pomery. Výroba nového Aeromobilu totiž bude prebiehať práve v našej krajine.

Minulý mesiac bol lietajúci model auta predstavený na svetovej výstave Top Marques v Monaku. Model vyrábaný na Slovensku má označenie 4.0. 27 rokov vývoja trvalo, kým sa do výrobného plánu dostalo vozidlo vhodné na cesty i do vzduchu. Produkt výroby bude mať 500 kusov, pôjde teda o limitovanú edíciu.

Posledný model aeromobilu s označením 3.0 prešiel niekoľkými vylepšeniami. Či na technickej alebo dizajnérskej úrovni. Podľa tvorcov s novým autom nebude problém zaparkovať, jazdiť bude na benzín a bez problémov sa bude pohybovať na ceste i bežných komunikáciách. Negatívom však môže byť, že na zahraničné cesty toto auto nemusia pustiť, keďže má takmer 6 metrov.

Pod kapotou bude mať toto vozidlo dvojlitrový štvorvalcový hybridný lietajúci motor. Z auta na lietadlo sa zmení za menej ako tri minúty. Stroj doletí na vzdialenosť 750 kilometrov. Veľmi zaujímavý je údaj o rýchlosti vozidla. Ak vidíte v lietajúcom aute potenciál na mimoriadnu rýchlosť, budete sklamaní. Na zemi totiž auto dosiahne rýchlosť len 160 kilometrov za hodinu. Po transformácií na lietadlo dosiahne vo vzduchu viac ako dvojnásobok, 360 kilometrov za hodinu. Aeromobil zaručuje maximálnu bezpečnosť, vo výbave sú airbagy i padáky. Vynálezca auta Štefan Klein pri skúšobnom lete nedobrovoľne vyskúšal funkčnosť padáku. Aeromobil mal totiž vo vzduchu problémy, chladnokrvný Klein však dokázal aktivovať padák a skončil s ľahkými zraneniami.

Cena tohto multifunkčného stroja je pre bežných smrteľníkov privysoká. Hodnotu tohto vozidla totiž vytýčili na 1,2 milióna eur. Potenciálni záujemcovia si ho môžu objednať už v súčasnosti. Takáto vysoká cena však dopredu plánovaná nebola. Na začiatku sa spomínal diametrálne odlišný počet núl, cena sa mal pohybovať v desiatkach tisíc eur. Súčasná verzia je ešte vo vývoji. Na trh vstúpi aeromobil približne o tri roky. Milión eur z vrecka len tak niekto nevytiahne, bežní ľudia však nemusia mať od tohto lietajúceho auta ďaleko. Vozidlo sa totiž plánuje využívať ako taxík. Známa taxikárska firma Uber sa už vyjadrila, že má záujem o podobný spôsob prepravy zákazníkov. Dokonca to vidia na autonómnej úrovni, teda bez šoféra, respektíve pilota.

Pre milovníkov technických stránok vozidiel môžeme ešte spomenúť, že krídla sa pri „zemnom“ režime sklápajú smerom dozadu. Motor generuje energiu pre dva elektromotory, ktoré poháňajú predné kolesá. V zadnej časti je umiestnená vrtuľa. V kokpite je miesto pre pilota a jedného pasažiera. Výbava taktiež zahŕňa autopilota.

foto : TASR, aeromobil.com

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFiat Argo ako náhrada Punta. Zatiaľ však len v Brazílií
Nasledujúci článokVW Up GTI