Americká spoločnosť Tesla, ktorá ešte stále spadá pod vizionára Elona Muska zažíva pozitívne časy. Len nedávno sa automobilke podarilo uviesť na trh “ľudový model” s označením Model 3 a možno práve tento krok jej dopomohol k zaujímavému výsledku. Aj keď ide o automobilku, ktorej veľa ľudí neverí, čísla hovoria samé za seba.

Tesla nie vždy zažívala dobré časy. Už niekoľkokrát sa dostala príliš blízko k bankrotu, no aj napriek tomu je schopná ročne vyrobiť približne 360-tisíc áut. Dalo by sa povedať, že ide skôr o technologickú spoločnosť ako o automobilku, porovnávať ju môžeme aj s tými najväčšími.

Vďaka aktuálnemu vývoju na burze sa Tesle podarilo predstihnúť automobilku BMW. Nie, nepredstihla ju v predajoch, ale v trhovej hodnote. Tá totiž nemeckej prémiovke vďaka nie príliš pozitívnym výsledkom klesla pod 50 miliárd dolárov. Na druhej strane, Tesle sa začína dariť, a preto sa jej trhová hodnota dostala už nad nemeckú “konkurenciu”. Samozrejme, Američania stále nedobehli koncerny ako Daimler, Toyota či VW, no aj tak ide o celkom pekný úspech.

Podľa rôznych trhových prieskumov, práve BMW radu 3 zacítilo expanziu Tesla najviac. Okrem toho, po americkej automobilke radšej siahnu aj majitelia Toyoty Prius, Hondy Civic, Hondy Accord a Nissanu Leaf. Podľa predajných čísel Tesla zaznamenala aj ďalší úspech. Okrem toho, že preberá zákazníkov BMW, zosadila z trónu aj dlhoročne najobľúbenejší elektromobil Nissan Leaf. Tým sa Model 3 stal vôbec najpredávanejším elektromobilom v súčasnosti.

Pripomeňme si, že Tesla aktuálne ponúka trojicu obdobných elektromobilov. Je to sedan Model S, SUV Model X a najlacnejší člen portfólia Model 3. Okrem toho sa už v priebehu najbližších rokov dočkáme nákladného ťahača Tesla Semi či druhej generácie športového modelu Tesla Roadster. Ten by mal byť najväčším lákadlom, keďže podľa prvotných špecifikácií pôjde o poriadne nadupaný elektromobil. Jeho cena je zatiaľ stanovená na 215-tisíc eur. Za túto cenu dostanete dojazd až 1000 km, rýchlosť presahujúcu 400 km/h, zrýchlenie z 0 na 100 za 2,1 sekundy či krútiaci moment na úrovni 10 000 Nm.

Zdroj: Financial Times | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠtyri extrémne SUV sa proti sebe postavili na šprint. Viete si tipnúť víťaza?
Nasledujúci článok6 netradičných áut, ktoré poháňal rotačný motor
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.