Ak bažíte po najnovších a najväčších diskoch, na ktorých by vynikol váš štvorkolesový miláčik, mám pre vás dobrú alternatívu. Prvé 3D titánové koleso na svete, ktoré tento mesiac debutovalo prostredníctvom spolupráce HRE Performance Wheels a GE Additive, si vás chce podmaniť.

HRE3D+ kolesá sa vyrábajú pomocou typu 3D tlače nazývaného tavenie elektrónového lúča (EBM). EBM zahŕňa roztavenie práškového titánu jednej vrstvy naraz pomocou elektrónových lúčov. To umožňuje vytlačiť tvary s oveľa väčšou komplexnosťou ako s bežnými CNC strojmi. Hotové kolesá sú nielen pôsobivo ľahké, ale sú aj veľmi odolné vďaka použitiu titánu, jedného z najtvrdších kovov známych ľudstvu.

„Cieľom partnerstva GE Additive a HRE Wheels bolo poukázať možnosti aditívnej výroby v praktickej aplikácii,“ povedal Patrick Moran, kreatívny riaditeľ spoločnosti HRE Wheels, pre portál Digital Trends. „Letecký a kozmický priemysel používa prísadu pre výrobcu už v širokej škále komponentov, ale toto je prvýkrát, keď boli vytvorené výkonné disky. V súčasnosti sú všetky kolesá HRE vyrobené z kovaného hliníka a proces je časovo náročný a dizajny sú obmedzené schopnosťami samotných strojov a tiež hliníkovým materiálom.“

V porovnaní s hliníkom má titán oveľa vyššiu špecifickú pevnosť a je odolnejší voči korózii. Výrobný proces je oveľa účinnejší. V tradičnom hliníkovom kolese Monoblok začínajú inžinieri s kovaným hliníkovým blokom s hmotnosťou 100 libier a odstránia 80 percent, aby skončili s hotovým kusom. V prípade kolies HRE3D + sa odstráni iba 5 percent materiálu: tento proces je udržateľnejší.

Bohužiaľ, ak si už niekto začal brúsiť zúbky na túto inovatívnu športovú 3D novinku, budete si musieť počkať o trošku dlhšie. Predsa len, klasické hliníkové disky objedná človek na internete a maximálne do mesiaca (aj to v prípade, že nie sú na sklade) ich máte doma. Kolesá HRE3D + sú zatiaľ iba prototypy, a tak celkové overovanie schopností týchto kolies bude vyžadovať nejaký ten čas.

Boli vystavené v stánku spoločnosti GE Additive na obchodnej výstave Formnext vo Frankfurte nad Mohanom, ale ešte stále nie je plánovaný dátum, kedy sa začnú predávať. „Nemáme konečnú odpoveď na to, kedy ich môžeme priniesť verejnosti,“ povedal Moran. Je však úžasné, akým smerom sa pohybuje inovácia aj v auto priemysle.

Zdroje: digitaltrends | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAudi E-Tron GT. Tvrdá konkurencia pre Teslu
Nasledujúci článok8 netradičných áut, ktoré sa pýšili označením GTI