Mladoboleslavská automobilka Škoda musí v týchto dňoch riešiť nepríjemný problém. Podľa webu svolavacky.cz sa problém týka takmer celého aktuálneho modelového radu výrobcu. Problém neohrozuje funkcionalitu vozu, no v prípade nehody môže mať fatálne následky. Preto Vám odporúčame s Vašim vozom navštíviť autorizovaný servis.

Problém sa konkrétne týka chybného airbagu vodiča, ktorý v prípade nehody nemusí fungovať správne. Podľa predbežných informácií je do zvolávacej akcie s označením 69Y9 zahrnutých 3367 automobilov. Ide prevažne o vozidlá, ktoré boli vyrobené od januára do augusta minulého roku. Postihnuté sú Fabia, Karoq, Octavia, Kodiaq, Rapid a Superb. U všetkých spomenutých vozidiel je potrebná návšteva servisu s následnou diagnostikou zameranou na daný problém. V prípade, že sa porucha prejaví, Škoda Vám automaticky a bezplatne poruchový diel vymení.

Samotný úkon podľa zástupcov automobilky trvá približne pol hodinu. Ako je už vyššie spomenuté, vozidlo sa dá bez problémov používať, no v každom prípade ak je dátum výroby Vašeho auta niekde v rozmedzí daných mesiacov, mala by byť čo najskôr dohodnutá návšteva servisu. Ak sa Vás problém s poruchovým airbagom na strane vodiča bude týkať, samotná Škoda Vás vyzve k návšteve servisu.

Okrem toho je možné si z pohodlia domova overiť či Vaše auto nespadá do nejakej zvolávacej akcie. Škoda má na tento účel vyhradený špeciálny web. Sem stačí zadať VIN číslo automobilu a následne Vám systém ukáže správu či spadáte alebo nespadáte do zvolávacej akcie. Podobné problémy sa môžu týkať viacerých automobiliek. Spomeňme si na prípad kedy sa zvolávacia akcia týkala celého koncernu VW, kvôli podvodnému softvéru, ktorý bol inštalovaný vo väčšine dieslových motorov. Dieselgate – oficiálny názov problému – mal za následok rapídne opatrenie proti využívaniu áut s naftovým pohonom. Okrem toho stál miesto vtedajšieho šéfa koncernu. Trh v USA na to reagoval astronomickou pokutou, ktorá bola pre celý Volkswagen na tamojšom trhu takmer osudnou. Okrem VW ale v posledných rokoch trápili zvolávacie akcie aj Toyotu, Volvo či iné automobilky.

Dieselgate v praxi: Naftové Volkswageny končia na „hromadných cintorínoch“

Zdroj: svolavacky.cz

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAutá, lode a nové rekordy – River Show / German-Cars-Meeting 2019
Nasledujúci článokTest Honda HR-V 1.5 benzín, útle telo s obrovským vnútorným priestorom
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.