Domov Doprava Aktualizované: Pri Nových Sadoch sa večer zrútila stíhačka MIG-29!

Aktualizované: Pri Nových Sadoch sa večer zrútila stíhačka MIG-29!

MIG-29 havaroval pri Zlatých Moravciach. Foto: Ministerstvo obrany SR
Aktualizované 29. 9. o 12:00

Pilot, ktorý sa v sobotu 28. septembra vo večerných hodinách katapultoval zo stíhacieho lietadla Mig-29, je nateraz mimo ohrozenia života. V súčasnosti je hospitalizovaný v nemocnici a jeho stav je stabilizovaný.

Ide o prvotriedne vycvičeného a skúseného pilota, ktorý má nalietaných približne 1200 letových hodín. Stíhacie lietadlo spadlo do neobývanej oblasti pri obci Nové Sady – časť Ceroviny pri Nitre, pričom príčina nehody je predmetom vyšetrovania.

V súčasnosti sú pozastavené všetky cvičné lety stíhacích lietadiel Mig-29, avšak pohotovostný systém NATINAMDS je plne zabezpečený.

Aktualizované o 23:58

Podľa predbežných informácií pilotovi došlo palivo. Podľa hovorkyne Ministerstva obrany SR Danky Capákovej sa pilot katapultoval. V súčasnosti sa nachádza v nitrianskej nemocnici, kam smeruje aj samotný minister obrany SR Peter Gajdoš.

Lietadlo začalo po páde horieť, hasičom sa požiar podarilo lokalizovať po pár minútach, momentálne ho likvidujú. Pri udalosti zasahuje 12 príslušníkov z Nitry.

Polícia na svojom Facebookovom profile informovala, že dôvodom havárie mohlo byť nedostatok paliva, upozorňuje však na to, že sa tak mohla stať i v dôsledku poruchy. „Presné príčiny nehody budú predmetom vyšetrovania,“ zdôraznili policajti

Malo ísť o cvičný let stíhacích lietadiel. Druhé z lietadiel pristálo bez problémov.

Pôvodný text
Policajti práve zabezpečujú miesto nehody a dôrazne žiadajú obyvateľov susednej obce a všetkých novinárov na mieste, aby pre svoju vlastnú bezpečnosť sa nepokúšali priblížiť k stíhačke

Podľa prvotných informácií môže za nehodu, ktorá sa stala v Nitrianskom kraji o 21:30, nedostatok paliva – finálna príčina bude vyšetrovaná, ide zatiaľ o predbežnú informáciu. Pripomíname, že nedostatok paliva môže byť spôsobený aj poruchou.

Pilot sa stihol katapultovať a je v poriadku. Záchranné zložky pátrajú po súčastiach stroja.

Na miesto smeruje minister obrany. Podľa rezortu išlo o cvičný vzlet a pilot druhého lietadla bezpečne pristál. Správu budeme aktualizovať.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTest BMW 320d, splnila všetky naše očakávania takmer bez zaváhania
Nasledujúci článokViete čo znamenajú úrovne autonómnej jazdy a kam spadá vaše vozidlo?
Pracujem ako motoristický a technologický novinár už 17 rokov. Počas nich som spolupracoval s denníkom Národná obroda, časopisom Brejk, portálom Autoserver a najdlhšie, vyše 14 rokov, s týždenníkom Plus 7 dní. Zároveň som prispieval do niekoľkých odborných médií a som členom slovenskej poroty Auta roku. V oblasti automotive ma zaujímajú hlavne nové technológie a ekonomické trendy.