Domov Doprava Zelené ŠPZ nedostanete automaticky, štát opäť komplikuje registráciu

Zelené ŠPZ nedostanete automaticky, štát opäť komplikuje registráciu

zelena-spz-zelene-znacky- elektromobilita

Pokiaľ si kúpite elektromobil alebo plug-in hybrid, zelené značky nedostanete automaticky, tak ako by ste to očakávali…

zelena-spz-zelene-znacky- elektromobilita TEC

Postupne sa to stáva pravidlom, všetko čo na Slovensku vyzerá ako skvelý krok vpred, napokon skrýva nejaký háčik. Už dlhšie sa na Slovenku hovorilo o zelených značkách určených výlučne pre elektrické a plug-in hybridné vozidlá. Majitelia týchto vozidiel mali mať podobné výhody naši európsky susedia. Štát hovoril najmä o možnosti využívať BUS pruhy alebo o vstupe do nízkoemisných zón. Vláda chcela takýmto spôsobom motivovať ľudí ku kúpe ekologických vozidiel.

Návrh v parlamente prešiel schvaľovaním a prakticky od decembra 2019 si môžete o takéto značky požiadať. A presne tu sa nachádza spomínaný háčik. Takéto značky totiž nedostávate automaticky pri registrácií elektromobilu alebo plug-in hybridu, musíte o ne požiadať. Na tom by v konečnom dôsledku nebolo nič zlé, pokiaľ by to bolo možné požiadať o zelené značky ihneď pri registrácií vozidla.

A práve to sa aktuálne nedá!

Pokiaľ totiž registrujete nové vozidlo prostredníctvom elektronického systému Ministerstva vnútra, takáto možnosť sa tam nenachádza.

„V súčasnej dobe nie je možné pri prihlásení nového vozidla požiadať o vydanie tabuľky pre elektromobily prostredníctvom elektronických služieb MV SR. Neustále pracujeme na rozširovaní a skvalitňovaní poskytovaných elektronických služieb MV SR a možnosť voľby tabuľky pre elektromobily pri prihlasovaní nového vozidla bude v budúcnosti dostupná.“ dodal kpt. Mgr. Jozef Jánsky PPZ

Pokiaľ tak máte záujem o vydanie zelených značiek pre svoj elektromobil, musíte vozidlo najprv prihlásiť konvenčne a získate tak bežné biele značky. Následne je možné požiadať o vydanie zelených značiek.

Zelené značky nemajú zmysel

Aj napriek sľubom štátu, zelené značky aktuálne nedisponujú žiadnou výhodou, pokiaľ nerátame nižší registračný poplatok. V prednostných BUS pruhoch takéto vozidlá zatiaľ jazdiť nemôžu, nízkoemisné zóny na slovensku ešte ani nevznikli a o iných výhodách môžeme len ticho snívať.

Česi nás opäť predbehli, špeciálne značky pre elektromobily a plug-in hybridy majú majitelia takýchto vozidiel k dispozícií od 1. apríla 2019. Umožňujú ekologickým vozidlá bezplatné parkovanie v niektorých parkovacích zónach Prahy. Majiteľov navyše oslobodzujú od platenia cestnej dane. Do budúcna štát zvažuje aj bezplatné využívanie diaľníc či jazdu v BUS pruhoch. České eko špz sa od Slovenských odlišujú konvenčnejším vzhľadom, bez použitia inej farby. Majú však špeciálnu skratku písmen EL.

Ako teda zaregistrovať elektromobil alebo plug-in hybrid?
  1. Krok – zadáte VIN, system podľa VIN vie či má vozidlo spaľovací motor, je to hybrid alebo elektrické vozidlo

navod-ako-zaregistrovat-elektromobil-plug-in-hybrid

2. Krok – vyplníte údaje o novom držiteľovi

navod-ako-zaregistrovat-elektromobil-plug-in-hybrid

3. Krok – vyplníte údaje o majiteľovi, držiteľovi, správne poplatky, vyber “typu” ECV, obstarávacia cena, kontaktne údaje a výpočet správneho poplatku

navod-ako-zaregistrovat-elektromobil-plug-in-hybrid

Pokiaľ zvolíte možnosť pri výbere správneho poplatku “vozidlo s hybridným pohonom” tak zaplatíte polovičný poplatok ako v prípade čisto benzínového vozidla (napr. Superb iV 115 kW ma poplatok 306 eur pokiaľ teda zvolíte možnosť hybrid, zaplatíte poplatok v hodnote 126 eur).

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJFOTO: mhsr.sk
Predchádzajúci článokNový Hyundai i30 je nielen krajší, ale aj výrazne bezpečnejší
Nasledujúci článokDo Ženevy Škoda prinesie okrem Octavie RS iV aj iné novinky