Domov News Ak máte auto na lízing, budete môcť opakovane požiadať o odklad splátok

Ak máte auto na lízing, budete môcť opakovane požiadať o odklad splátok

lízing

Fyzická osoba bude môcť požiadať o odklad lízingových splátok na tri mesiace. Ak bude kríza súvisiaca s novým koronavírusom pokračovať, lízing bude možné odložiť aj druhýkrát.

Lízing bude možné odložiť rovnako ako úver. Po rokovaní s predstaviteľmi lízingových spoločností na úrade vlády o tom informoval štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek. O podobnom riešení pre malých podnikateľov sa ešte rokuje. „V piatok (3.4.) sme prezentovali, že sme uzavreli dohodu so Slovenskou bankovou asociáciou o tom, ako legislatívne zastrešíme a umožníme ľuďom čo najjednoduchšie, najkomfortnejšie, bez prekážok a bez osobného stretnutia žiadať odklady splátok úverov. Dnes (7.4.) sa nám podarilo niečo podobné uzavrieť a dohodnúť aj s Asociáciou lízingových spoločností,“ uviedol Klimek.

Splátky lízingu bude možné odložiť podobne, ako splátky úverov.

Ako avizoval, rezort vytvoril legislatívny rámec, ktorý v istej časti kopíruje legislatívu, ktorá sa týka odkladu splátok hypoték či úverov v bankách. Každý klient (fyzická osoba), ktorý má napríklad auto na lízing, teda môže v dôsledku krízy spojenej s pandémiou COVID-19 žiadať o odklad splátok (anuitných lízingových) o tri mesiace, a to dvakrát opakovane. „To znamená tri plus tri mesiace. Keďže dnes nikto nevie presne, ako sa tá kríza bude v najbližších týždňoch alebo mesiacoch vyvíjať,“ dodal Klimek.

Táto dohoda s asociáciou lízingových spoločností má ísť podľa tajomníkových slov do legislatívneho procesu. „Paralelne sme otvorili aj diskusie, ako nájsť rámec na podobnú pomoc aj pre podnikateľské subjekty, predovšetkým pre malé a stredné, a teda živnostníkov a ďalšie subjekty,“ avizoval Klimek.

„Dnes nikto z nás nevidí za horizont troch mesiacov, takže je to aj z našej strany také racionálne a postupné pomáhanie národu,“ uviedol prezident Asociácie lízingových spoločností Richard Daubner s tým, že klient môže po troch mesiacoch znovu prísť so žiadosťou a splátky odložiť o ďalšie tri mesiace. Pokiaľ ide o úroky, tie budú počas doby odkladu bežať ďalej podľa individuálnych zmlúv.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNa Manhattane havaroval vzácny superšport
Nasledujúci článokWCOTY: Pozrite si, kto sa stal Svetovým autom roku 2020
Pracujem ako motoristický a technologický novinár už 17 rokov. Počas nich som spolupracoval s denníkom Národná obroda, časopisom Brejk, portálom Autoserver a najdlhšie, vyše 14 rokov, s týždenníkom Plus 7 dní. Zároveň som prispieval do niekoľkých odborných médií a som členom slovenskej poroty Auta roku. V oblasti automotive ma zaujímajú hlavne nové technológie a ekonomické trendy.