Domov News Všetko, čo potrebujete vedieť o Start & Stop: Má zmysel alebo je...

Všetko, čo potrebujete vedieť o Start & Stop: Má zmysel alebo je zbytočný?

Dnes je v podstate každé nové auto vybavené funkciou Start & Stop. Ide teoreticky o ďalší aspekt, ktorým výrobcovia lákajú zákazníkov na nižšiu spotrebu a emisie. Skutočne šetrí palivo? Aké sú jeho výhody a nevýhody?

Väčšina vodičov tento systém okamžite po nasadnutí vypína, priznám sa, patrím tiež medzi nich. Veľakrát je prejav a pôsobenie tohto systému nepríjemné, neohrabané a na margo nižšej spotreby to predsa nemôže mať taký vplyv, iba že by skutočne mal. Ako vplýva na mechaniku automobilu?

Odkiaľ sa vzal Start & Stop systém?

Nedostatok paliva a ropná kríza, ktorá vypukla v 70. rokoch minulého storočia tlačili výrobcov automobilov do toho, aby našli riešenie na zníženie spotreby. Prvým vozidlom, ktoré začalo tento systém používať ešte v rannej fáze, bola šesťvalcová Toyota Crown z roku 1974. Už v tých rokoch zaznamenali merania 10 % úsporu paliva.

V roku 1980 sa Fiat Regata a Volkswagen Polo rozhodli použiť podobné technológie. Aj vtedy z nich vodiči mali pocit ako dnes – boli nevrlé a znepokojujúce, pričom vysoká cena týchto automobilov nepriniesla veľký komerčný úspech.

Znižuje Start & Stop spotrebu alebo nie?

Porovnávacie testy skutočne ukazujú, že systém Start & Stop znižuje podľa európskeho jazdného cyklu emisie CO2 a spotrebu paliva až o 5 %. Pre vás možno nič moc, ale klíma sa poteší aj takejto drobnosti, keď vezmeme do úvahy, koľko áut denne behá po svete. V meste sa dosahuje vďaka Start & Stopu zníženie o 8 až 15 %.

Systém je tiež možné odpojiť pomocou tlačidla alebo funkcie, ktorá sa zvyčajne nachádza za volantom alebo na stredovej konzole, v závislosti od vozidla. Systém sa znova pri ďalšom naštartovaní pripojí, pretože ho nemožno odpojiť navždy. Ak vás tento systém štve a už ho nechcete stále vypínať, treba ísť do autorizovaného servisu a zistiť, aké máte možnosti.

Na fungovanie systému je potrebných niekoľko základných podmienok:

  • Systém sa neaktivuje, ak má motor teplotu pod určitou úrovňou (spravidla medzi 20 a 50°C, ale pri niektorých autách ani na teplotu nedbá)
  • Vonkajšie teplota je tiež faktor, pretože správny systém by mal fungovať iba pri hodnote medzi 3 °C – 55 °C
  • Stav batérie. Systém musí vypočítať absolútnu minimálnu úroveň, ktorú môže dosiahnuť napätie a v prípade potreby následne prinúti sám motor naštartovať. Týmto spôsobom sa overujú parametre ako úroveň napätia, stav nabitia, teplota atď.
  • Ak beží v aute klimatizácia „na plné gule“, motor sa nezastaví
  • Systém motor nevypne, keď pri zastavenom aute klesne tlak posilňovača bŕzd a posilňovača riadenia pod 500 hPa.
  • Niektoré systémy Start & Stop majú inteligentný bezpečnostný systém, ktorý zabraňuje naštartovaniu motora v prípade, že sa v motorovom priestore s niečím manipuluje. V niektorých modeloch s automatickou prevodovkou nás systém upozorní, ak odopneme bezpečnostný pás alebo otvoríme dvere bez vypnutia motora.

Aké problémy so sebou táto pomocná funkcia motora prináša?

  • Pri každom štarte je mazanie trošilinka oneskorené, ale z dlhodobého hľadiska môže spôsobiť opotrebenie
  • Napriek skutočnosti, že ide o zosilnené štartovacie motory, životnosť v porovnaní s modelom, ktorý Start & Stop nevyužíva, výrazne klesá
  • Batérie pre tento typ motora sú síce špeciálne, majú však rovnaký problém. Vysoké nároky na napätie mnohokrát oslabujú články vo vnútri batérie. Je potrebné poznamenať, že ide o batérie o niečo drahšie ako tie bežné
  • Počas štartovania prebieha teda badateľný pokles napätia, takže všetky systémy sú na to trochu pripravené (rádio, navigácia, vzduchový kompresor atď …). Avšak opakované a nadmerné reakcie na pravidelný pokles napätia môže viesť z dlhodobého hľadiska k problémom s elektrickým vybavením auta.

TEST Honda Jazz Crosstar, skutočne praktický crossover

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHyundai i20 N: Poriadne rozohnený mešťan
Nasledujúci článokBugatti láka na tajomný model. Môže ísť o tajné SUV?