Ako vodiči sme povinný udržiavať predné, zadné a bočné okná svojho automobilu bez námrazy a snehu, aby nám nebránil vo výhľade. Inak je možné, že od pánov v zelenom dostaneme pokutu. Ako teda škrabať námrazu čo najefektívnejšie a čo naopak nerobiť?

Mali by sme začať tým, čo určite nerobiť. Svoje zamrznuté okná určite za žiadnych okolností nepolievajte horúcou vodou, pretože by mohli prasknúť. Do úvahy nepripadá ani takzvané horúce vrece, kde si vopred pripravenú teplú vodu nalejete do sáčku a následne s ním umývate okná. Nielenže môže sklo prasknúť, ale navyše sú na ňom šmuhy a to obmedzuje váš výhľad tak či tak.

Nemáte chuť škrabať auto? Ktoré triky na zamrznuté okno fungujú najlepšie?

Najefektívnejší trik na okná bez námrazy je jednoduchý a starší ako vy – na predné a zadné okno stačí položiť proti-námrazovú clonu. Ak ste nenáročnejší postačí aj kus tvrdej lepenky alebo obyčajnej starej deky. Keď ho umiestnite pod stierače, tak tie vám tiež nezamrznú.

Ideálnou alternatívou pre ľudí, ktorým nevadí obetovať kúsok alkoholu. Zmiešajte tekutinu obsahujúcu dostatok percent alkoholu s vodou v pomere 2:1 a nalejte zmes do rozprašovača. Potom už len stačí okno týmto roztokom postriekať a ľadová vrstva sa začne roztápať ako sneh.

Nemáte chuť škrabať auto? Ktoré triky na zamrznuté okno fungujú najlepšie?

Ak máte staršie auto, niekedy zrejme trpí aj vlhkosťou zvnútra. Veď prečo by nemohla zamrznúť iba predná strana čelného okna, vnútorná strana sa tiež nechce držať bokom a tak sa zahmlieva a niekedy, v tuhších mrazoch, dokonca zamŕza. Ak sa chcete tomuto problému vyhnúť a nečakať ráno 10 minút na zohriatie motora, môžete ho umyť ako okuliare – trochou čistiaceho prostriedku alebo šampónu.

Počas týchto ťažkých pracovných výkonov, či už ranných alebo večerných, však dávajte pozor na to, ako dlho motor beží. Čím dlhšie, tým horšie. Je to zlé pre motor, pre životné prostredie, navyše vdychujete nezdravé plyny a motor sa takmer nezahrieva. Okrem toho máme aj vo vyhláške dané, že stojace auto by nemalo mať zapnutý motor.

Ešte zopár klasických rád na záver

Škrabať samozrejme môžete aj tradične pomocou škrabky. Ale škrabky na ľad! Nepoužívajte stierače čelného okna, pretože guma na nich sa opotrebuje rýchlejšie a je tu vyššia šanca, že vám odíde poistka stieračov.

Nemáte chuť škrabať auto? Ktoré triky na zamrznuté okno fungujú najlepšie?

Ak chcete, aby z vašich okien zmizla hmla čo najrýchlejšie, môžete tiež použiť klimatizáciu. Nastavte ventilátor na najvyššiu úroveň recirkulácie a nasmerujte ju priamo na čelné sklo. Klíma fúka do auta vždy veľmi suchý vzduch, takže zaručene funguje.

Štartuje auto ráno tak, že máte pocit, že ste sa stali zaklínačom batérií? Pri štartovaní skúste nabudúce vypnúť všetky svetlá a spotrebiče energie, vyhrievanie okien, sedadiel či rádio. To bude mať za následok menšiu záťaž pre vašu batériu. Tvári sa aj po tom, že je pripravená do šrotu? V dnešnej dobe je mnohokrát lepšie zavolať odbornú pomoc (pri nových autách) miesto toho, aby ste sami rozmýšľali nad tým, kde sa pripájajú tie správne konektory. Ak však máte ochotného a zručného suseda, treba si s ním zosúladiť budík. V každom prípade však treba riešiť aj ďalej, čo problém spôsobuje.

TEST Hyundai Kona Electric+, najlepší kompromis hodný svojej ceny

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTéma dňa: zaujímavé modely Alpina, pokračujeme s Alpina B10 Biturbo
Nasledujúci článokTEST Renaul Captur E-Tech – ďalší konkurent proti elektromobilom